15e editie Festival de Oversteek op locaties in Nijmegen Noord/Lent

Van onze redactie
16 augustus 2023

Op zaterdagavond 2 en zondag 3 september vindt de 15de editie van Festival de Oversteek plaats. Sinds 2009 heeft het kunstenfestival jaarlijks onafgebroken plaatsgevonden in Nijmegen-Noord.

Festival de Oversteek; opzet niet veranderd, het festivalterrein wel
Festival de Oversteek maakt vanaf het eerste jaar gebruik van het rivierenlandschap langs de waal, de voorstellingen en concerten vinden plaats op tientallen karakteristieke en sfeervolle locaties. Voor (nieuwe) en gevestigde bewoners van het gebied was – en is – het kunstenfestival dan ook een manier om hun eigen achtertuin te leren kennen.

Het eerdere ‘leeg’ en landelijk gebied hebben we geleidelijk zien veranderen in een nieuw stadsdeel met eigen dynamiek. Kassen en weilanden hebben plaatsgemaakt voor water - een nevengeul met bruggetjes - een stadsstrand en met bebouwing in allerlei vormen, soorten en maten.

 Foto: Hans Wijnhoven & Ernst Spaan

Atelier TAW en Expeditie Noord, werkplaatsen voor ambitieuze makers
Met theater op locatie - via de werkplaats Atelier Theater aan de Waal (Atelier TAW) en met Beeldende Kunst (Expeditie Noord) wordt er jaarlijks door geselecteerde kunstenaars, dans - en theatermakers met voorstellingen, installaties en projecten gereageerd op de ontwikkelingen en veranderingen in het landschap met unieke presentaties. Deze locatieprojecten hebben zich ontwikkeld binnen het kunstenfestival en maken inmiddels wezenlijk onderdeel uit van de programmering.

Talent en gerenommeerde kunstenaars in bijzondere setting
Daarnaast is Festival de Oversteek het podium voor zowel opkomend talent als voor bijzondere projecten van gerenommeerde muzikanten, cabaretiers en theatermakers. Een deel staat op het punt om landelijke furore te verwerven. Het programma van afgelopen jaren laat optredens zien van acts als Lebbis, Mauro Pawlowski, Bettie Serveert, Lieke Marsman, Lucky Fonz III, De Kift, Dimitri Verhulst, Merlijn Twaalfhoven, Maarten Vos, Rick de Leeuw, Anneke van Giersbergen, Het Zesde Metaal, Conny Janssen Danst, Alex Roeka, zZz, Andrè Manuel, John Buijsman, Jaap Robben en Typhoon. In intieme setting presenteerden zij zich ‘dicht op de huid’ van het publiek op locaties als Landgoed Doornik, Historische Tuin de Warmoes, Duivelskolk, Schuur van Henk, Luilekkerlent, Botenloods RV De Waal, Boomgaard Smitjes en Doornikshof.

 Foto: Hans Wijnhoven & Ernst Spaan

Editie 2023
Op zaterdagavond 2 september vindt De Oversteek geconcentreerd plaats op en rond strandbar Baiana, zondagmiddag zullen als vanouds ooijbosjes, waalstrandjes, kerkjes, boomgaarden en cafés het podium zijn van dans, theater, muziek en beeldende kunst. Op de ruim 25 locaties zullen dan zo’n 35 optredens en voorstellingen plaatsvinden. Er zijn tal van lokale samenwerkingen; samen met Bibliotheek Gelderland Zuid wordt een kinderprogramma gepresenteerd. De Lentse Lucht grijpt haar 25-jarig bestaan aan voor een expositie in café Waalzicht en zet vervoer in tussen de locaties.

Een passe-partout geeft toegang tot alle locaties en optredens. Er zijn voor de zaterdag en zondag ook losse kaarten verkrijgbaar. Bij aanschaf van een ticket ontvang je een bonnenboekje met tal van originele en kortingsacties die een jaar lang in te wisselen zijn bij de deelnemende locaties.   

Tickets en meer info via www.festivaldeoversteek.nl

Festival de Oversteek, 15e editie. Nijmegen Noord/Lent
Zaterdagavond 2 en zondagmiddag 3 september
Circa 35 optredens, concerten en voorstellingen op tientallen locaties langs de Waal.


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024