NEC verliest 1e competitieduel teleurstellend met 3-4 van Exelsior

Foto Sontje Hansen: Broer Vd Boom / Verslag: John Vrolijks
13 augustus 2023

Op zondag 13 augustus was het dan eindelijk zover; de competitie 2023/2024 ging in een volle Goffert tegen Excelsior weer van start! De verwachtingen zijn groot nadat er 15 spelers vertrokken zijn en 9 nieuwe spelers zijn gehaald. Dit jaar moet het beter want de doelstelling blijft om bij de eerste 7 van Nederland te komen om zo Europees voetbal te bewerkstelligen.

Vorig seizoen speelden we teveel gelijk er moet dus door trainer Rogier Meijer ook zeker met meer risico gespeeld durven worden! Om 12.15u bracht scheidsrechter Lindhout de bal aan het rollen. Dat gebeurde met Cillessen, Van Rooy, Verdonk, Nuytinck en Baas in de achterhoede, met Schöne, Mattson en Hoedemakers op het middenveld en de spitsen Ogawa, Olden Larsen en Hansen.

7e minuut: Olde Larsen komt alleen voor de keeper, maar die redt. Wat een kans! Er gebeurt verder de eerste minuten vrij weinig. Helaas geen geëngageerd NEC dat de Goffert gelijk in vuur en vlam zet. En in de 12e minuut is het plotseling 0-1 voor Excelsior door spits Agrafiotis die voor zijn verdediger komt omdat Baas eruit gelopen werd door de Excelsior rechtsbuiten. Pff, dat is een tegenvaller!
17e minuut: Sontje Hansen krijgt een klap in zijn gezicht, maar Lindhout laat doorspelen. 19e minuut: Mattsson zoekt de diepte, maar bereikt Sontje net niet. Minuut 27: Cillessen komt goed zijn doel uit op een diepe bal en voorkomt een kans. Minuut 28: corner Excelsior die niks oplevert. 35e minuut: Cillessen pakt knap een voorzet met één hand. Minuut 36: Baas (die onzeker speelde) kopt een voorzet van van Rooy prima binnen. Het is gewoon, ook uit het niets, 1-1!
40e minuut: Olde Larsen schiet rand 16 naast na een goede actie van Schöne. 41e minuut: eerste prima aanval NEC over 5 schijven en het schot van Hoedemakers is echter voor de Excelsior-keeper! Minuut 43: Sontje werkt knap af na wederom een prima aanvallende combinatie! Het is 2-1! We hebben de wedstrijd compleet omgedraaid door meer de aanval te kiezen. Trainer Meijer liet dat aan de zijkant nadrukkelijk merken! Daar gaan we ook de rust mee in. We begonnen te gespannen aan de wedstrijd en moeten de schroom van ons af spelen. Gewoon met meer lef spelen dus, denk je dan.

Minuut 46: De eerste minuten zijn voor de gasten 50e minuut: corner Excelsior die voor langs gaat. 51e minuut: Cillessen pakt een schot van 18 meter gemakkelijk op. Minuut 53: opnieuw corner Excelsior. Daaruit kopt Widell vrijstaand de 2-2 binnen. Wat ontzettend jammer!
Minuut 54: Tavsan komt voor de geblesseerde Sontje Hansen, die goed speelde. 60e minuut: Schöne-corner waaruit Ogawa de 3-2 binnen kopt! We leiden weer! De Japanner heeft zich kapot gelopen, geen bal gekregen en is nu dan effectief met een van zijn spaarzame balcontacten! Nu proberen meer op balbezit te spelen.

Fotograaf: Geert Timmer

Minuut 65: Okawa wordt gewisseld voor Marques en Gonzales  komt voor Hoedemakers. 67e minuut: Cillessen pakt met de voet! Dat was een superredding! In de 68e minuut pakt Jesper opnieuw een voorzet met één hand! Minuut 70: Olde Larsen schiet naast. 73e minuut: Onorowa tikt vóór Cillessen de 3-3 binnen. We hebben ook geen moment langdurig balbezit gehad om zo controle te hebben. Wat een domper!

Minuut 83: Gonzales schiet recht op de keeper. 84e minuut: Pereira komt voor de opnieuw geblesseerde Tavsan. Met 9 minuten extra tijd zien we redelijk wat spelers met kramp. Wie heeft een betere voorbereiding gehad en is conditioneel de sterkste? Nog geel voor Excelsior. Maar dan in de 98e minuut maakt Uddenäs toch de 3-4 voor Excelsior. Wat een deceptie!

In een matig, maar voor de neutrale kijker wel vermakelijk duel, weten we meteen waar we staan. De weg is nog lang, maar strijd en de “over my dead body”-mentaliteit was ver te zoeken. Ook tactisch is het nog zoeken naar de vrije man in balbezit maar ook verdedigend kwamen we te vaak een stap tekort. Volgende week uit tegen Heracles moet het anders!