ACN & Operatie Steenbreek verkennen | 03.09.2023 | 11:00 – 12:30 uur
Op een hete zomerdag verblijven de meeste mensen liever op het Waalstrand dan op de Grote Markt. Hoe komt het dat de hitte zich op de ene plek veel meer nestelt dan op de andere? Wat kunnen we daartegen doen?
Ga op 3 september mee op hittesafari met bouwkundig onderzoeker Frank van der Hoeven en Operatie Steenbreek Nijmegen en kom meer te weten over hittestress.
Met de warmtecamera in de hand gaan we tijdens deze rondleiding op zoek naar plekken waar verschillen tussen steen en groen, schaduw en volle zon, en noord en zuid leiden tot grote contrasten in temperatuur. We richten de camera op het asfalt en de stenen van het stationsgebied en de Grote Markt, op verkoelende plekken nabij de Waal en op groene en stenen gevels in de benedenstad.
Onderweg legt Van der Hoeven (TU Delft) uit hoe warme stralende oppervlaktes, wind en luchtvochtigheid bijdragen aan de totstandkoming van hitte-eilanden, maar ook hoe meren, kanalen, vijvers, bomen, planten en kruiden bijdragen aan verkoeling in de stad. We lopen langs projecten van Operatie Steenbreek Nijmegen om te laten zien hoe je als bewoner zelf hittestress te lijf kan gaan met beplanting en minder tegels.
Over de rondleider
Frank van der Hoeven is onderzoeksdirecteur aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft en programmamanager Open Science. Hij is betrokken bij onderzoeksthema’s als stedelijke hitte-eilanden, klimaatverandering, duurzame mobiliteit en hoogbouw.
Datum: zondag 3 september
Start: Valkhofpark, bij Spoorwegmonument
Tijd: 11:00 – 12:30 uur
Deelname: €7,50 | studenten €2,50
Dit programma is onderdeel van ‘New Dawn: krimpen voor de groeiende stad’. Het komende jaar onderzoekt ACN hoe de stad groen kan groeien met slimme innovaties en te krimpen waar nodig om zo bij te dragen aan een stad die snoeit, groeit en bloeit.