Zoektocht naar roots en routes centraal tijdens Indiëherdenking, aanmelden nog mogelijk

Van onze redactie
7 augustus 2023

Historicus, onderzoeker en schrijver Yvette Kopijn is de hoofdgast tijdens de jaarlijkse Indiëherdenking in Nijmegen op 15 augustus. Zij is auteur van onder meer 'Stille Passanten' en 'Antara Nusa' (over oudere migranten uit oost en west) en initiatiefnemer van het project 'Tracing your Roots'. Yvette Kopijn heeft Arubaanse en Indische wortels.

Het thema van de herdenking is 'Roots & Routes'
Veel Indische en Molukse jongeren gaan op zoek naar hun wortels in voormalig Nederlands Indië/Indonesië. Welke rol speelt de Japanse bezetting van Indië, de Bersiap en de koloniale oorlog in deze zoektocht? Wat doet deze zoektocht met hen en met de oudere generaties? En wat betekent het om, na een geschiedenis van ontworteling, alsnog je plek in te nemen in Nederland?
Yvette Kopijn leidt de avond in en plaatst het thema in de historische en maatschappelijke context van toen en nu, daar en hier.

Steffie de Haan, Wendy de Haan en Laura van den Vrijhoef, deelnemers van Tracing Your Roots, vertellen over de zoektocht naar hun familiegeschiedenis, de gezamenlijke rootsreis die zij maakten naar Indonesië en de sporen van de oorlog die zij daarin tegenkwamen.

De Nijmeegse familie Sopacua-Gentenaar, met Indisch-Molukse wortels, zal namens de verschillende generaties een generatiekrans leggen. Kyra en Mena’ano vertellen wat dit voor hen betekent. Een groot portret (gemaakt door fotograaf Armando Ello) van de familie hangt binnenkort in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.

De muzikale omlijsting wordt verzorgd door het singer-songwriter trio Rob de Waal (frontman van de Rolero’s), Joop van Kesteren en Claudia van Trigt (van het duo Claudia y Manito).
Ook burgemeester Hubert Bruls zal het woord voeren.

Aanmelden
U kunt een plek reserveren via: info@stichtingpion.nl
Als u bloemen of een krans wilt leggen wordt u verzocht om zich aan te melden.
Het dragen van de Indische Melati tijdens de herdenking wordt op prijs gesteld.


Indië Herdenking Nijmegen
Dinsdag 15 augustus 2023
Stadhuis Nijmegen (ingang Burchtstraat)
Zaal open 19:00 uur
Start programma 19:30 uur

Dit is de 17e herdenking georganiseerd door het Platform Indische Organisaties Nijmegen (PION). Leden van het platform zijn onder meer Stichting Pelita, Stichting Indisch Historisch, Stichting IndoFilmCafé en Werkgroep Indische Activiteiten Nijmegen. Het inhoudelijk programma wordt samengesteld door een comité dat elke vijf jaar wordt vervangen.

Foto Indië-comité Nijmegen: v.l.n.r. Oscar Ekkelboom, Kartini Slaats, Laura van den Vrijhoef en Timo Hübner (foto: Peter van Riel).


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen