Mariënburg ruim afgezet vanwege politie-actie

Van onze redactie
28 juli 2023

De politie heeft de Mariënburg ruim afgezet vanwege een actie bij en in een van de appartementen.  Ook de parkeergarage en fietsenstalling zijn afgesloten.

De politie kreeg omstreeks 17.30 uur melding van een verward persoon. Bewoners laten weten dat een man, die sinds april in het complex woont, al vanaf dag 1 overlast veroorzaakt. Vanmorgen kwamen agenten voor een melding van overlast en wilden het gesprek met de man aangaan. Daarbij probeerde de man weg te blijven van de agenten. Hierbij klom hij van balkon naar balkon en rende over een deel van het dak.

Vanwege de vele politie- en brandweervoertuigen en vanwege de veiligheid voor omstanders, is de omgeving ruim afgezet. De fietsenstalling is niet bereikbaar. Een medewerker van de stalling laat weten dat de fietsenstalling vandaag langer open blijft, zodat mensen hun fiets kunnen ophalen na het incident. Mensen die niet wachten op hun fiets, kunnen deze morgen zonder de overnachtingsbetaling ophalen. Auto's worden vanaf de Tweede Walstraat de Van Broeckhuysenstraat opgeleid.

(Tekst gaat verder onder de foto)


Meerdere leden van de Dienst Speciale Interventies, waaronder de arrestatieteams van politie en interventie-eenheden van Defensie vallen, zijn aanwezig. Zij worden ingezet bij levensbedreigende situaties of situaties die levensbedreigend kunnen worden. Bijvoorbeeld bij een gijzeling, een arrestatie van een vuurwapengevaarlijke verdachte of iemand die zichzelf of anderen ernstig geweld wil aandoen. Ook kunnen zij gebarricadeerde woningen betreden en zijn zij gespecialiseerd in werken op hoogte.

Als ondersteuning is ook het zogeheten Quick Response Team van de brandweer Utrecht, beter bekend als het hoogtereddingsteam, ingezet. Het hoogtereddingsteam is speciaal getraind om op lastige bereikbare plaatsen mensen te redden. Ze hebben veel ervaring met het werken op hoogte. Ook hebben zij een kussen, voor wanneer iemand van een hoogte naar beneden valt of springt.

(Tekst gaat verder onder de foto)

De actie trok veel bekijks van bezoekers van het centrum. Mede doordat mensen hun fiets of auto niet op konden halen, bleven zij toekijken naar wat zich afspeelde voor het appartementencomplex. Gasten op het terras van Lux zaten, net als bewoners van de straat, op de eerste rang om de actie te zien.

Rond 18.45 uur zijn agenten in abseiluitrusting en touwen op het dak te zien. Niet veel later komen agenten met een persoon naar buiten. Hij is zelfstandig naar buiten gekomen, de politie hoefde de woning niet in. De man wordt in de ambulance nagekeken. Na enige tijd vertrekt de ambulance naar het ziekenhuis. Van daaruit wordt er verdere zorg voor de persoon geregeld. Zo snel als de agenten en brandweerlieden kwamen vertrokken ze ook weer; de afzetting werd weggehaald en om 19.05 uur reed de laatste wagen weg. Omdat het om hulpverlening ging en niet om een aanhouding, doet de politie geen uitspraken over wat zich heeft afgespeeld, zo laat een woordvoerder weten. Een bedreigend Facebookbericht dat een half uur na de afsluiting van dit incident geplaatst werd, wordt nog door de politie onderzocht.


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024