Veiligheidsregio Gelderland-Zuid vraagt aandacht voor het vieren van een veilige vakantie.

Van onze redactie
28 juli 2023

Hoewel het zomerse weer nog op zich laat wachten, heeft heel Nederland inmiddels zomervakantie. De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid maakt graag van die gelegenheid gebruik om extra aandacht te vragen voor het vieren van een veilige vakantie.

Veilig kamperen

Veel mensen kamperen en genieten van het leven in de buitenlucht, het mooie weer en een ontspannen sfeer. Waar niet zo vaak over wordt nagedacht, is brandveiligheid. Je kunt een hoop ellende voorkomen, als je van tevoren wat maatregelen neemt. We hebben wat tips voor je verzameld:

Gekeurde gasflessen
Als je gasflessen gebruikt, ga hier dan zorgvuldig mee om. Zorg dat je alleen goedgekeurde flessen gebruikt en vervang de slang regelmatig, die hebben maar een beperkte levensduur. En zet ze tijdens vervoer rechtop en vast, zodat ze niet om kunnen vallen en beschadigen.

Blusser bij de barbecue en vuurkorf
Barbecueën is bijna onlosmakelijk verbonden met kamperen. Natuurlijk hou je rekening met de regels die op de camping gelden voor barbecues en vuurkorven. En als het langere tijd droog is, en het risico op natuurbranden is wat groter, dan hou je daar natuurlijk rekening mee. Gebruik alleen aanmaakblokjes of een speciale aanmaakvloeistof en géén spiritus of andere brandgevaarlijke vloeistoffen. Zet een blusmiddel of een emmer zand in de buurt van de barbecue of vuurkorf, voor het geval het toch misgaat.

Juist materiaal bij elektriciteit
Veel caravans en campers hebben een accu. Deze heeft een redelijk groot vermogen. Zorg dat altijd goede bedrading wordt gebruikt, foute bedrading kan kortsluiting veroorzaken. Gebruik voor de aansluiting op een 220-voltinstallatie een blauwe, spatwaterdichte CCE-stekker en een neopreenkabel. En rol de kabel altijd helemaal af.

Wil je meer informatie? Die lees je hier: https://www.brandweer.nl/onderwerpen/kamperen/

Blijf uit de rivieren

Eindelijk, het is tijd voor vakantie! Tijdens een warme dag is het heerlijk om af te koelen bij een rivier. Maar pas goed op, want het is geen zwemwater! Het is namelijk erg gevaarlijk. Helaas moeten hulpdiensten nog regelmatig uitrukken voor mensen die in nood zijn geraakt in bijvoorbeeld de Waal.

Risico’s van zwemmen in rivieren en kanalen
De grootste risico’s van zwemmen in rivieren en kanalen zijn: waterdiepte, stroming en scheepsvaart. Het water tussen de kribben ziet er vaak rustig uit, maar wist je dat ze zijn eigenlijk helemaal niet ingericht zijn om pootje te baden of te zwemmen? Door de scheepvaart en de stroming is de bodem onder water steeds in beweging. Hierdoor kan het water plots een stuk dieper worden. Dit is in troebel water niet goed te zien. Verder zijn er gevaarlijke onderstromingen en kunnen zich draaikolken voordoen.

Zie je een schip? De schipper ziet jou waarschijnlijk niet.
Scheepvaart zorgt ook voor extra gevaar wanneer je aan het zwemmen bent. Vanaf een binnenvaartschip ben je als zwemmer nauwelijks zichtbaar en een schip kan niet zomaar vaart minderen of uitwijken. Grote schepen kunnen enorme zuiging creëren waardoor je als zwemmer in de rivier getrokken wordt.

Zwemmen is op veel plaatsen verboden
Wat veel mensen niet weten is dat zwemmen op veel plaatsen verboden is. Wanneer je toch gaat zwemmen in de vaarweg van rivieren, kanalen of in de buurt van bruggen, sluizen, stuwen of ballenlijnen kan je een boete krijgen van 150 euro.

Toch verkoeling zoeken met dit heerlijke weer?
Bekijk via https://www.zwemwater.nl/ de gebieden waar je veilig het water in kan. 

Voorkom koolmonoxidevergiftiging

Veel kampeerders gaan goed voorbereid op pad. Bandenspanning gecheckt, gasslang vervangen en een rookmelder in de caravan, boot of camper. Wat helaas wat minder aandacht krijgt is een koolmonoxidemelder. En die is toch minstens zo belangrijk.

Je leest het ieder jaar wel een paar keer in het nieuws: ‘mensen onwel in caravan of boot door koolmonoxide (CO)’. In veel caravans en campers is een gastoestel aanwezig, zoals bijvoorbeeld een kachel die werkt op propaan. Ook boten hebben vaak zo’n kachel. Daarnaast hebben boten ook nog vaak een motor die de boot aandrijft. Gaskachels en de uitlaatgassen van de motor van boten kunnen koolmonoxide uitstoten. Met alle (levens)gevaarlijke gevolgen van dien.

We geven graag wat tips, zodat je veilig kunt genieten van een heerlijk verblijf op de camping of het water!

  1. Laat het verbrandingstoestel zoals de kachel, een keer per jaar nakijken en schoonmaken door een erkend bedrijf
  2. Plaats een koolmonoxidemelder in je kampeermiddel of boot. Hang de melder aan het plafond.

Meer weten? Hier vind je meer info: https://www.brandweer.nl/onderwerpen/koolmonoxidemelder-waar-hang-je-die-op/

Hoe houd je rekening met de natuur tijdens de droogte?

In de zomer is het extra fijn om te genieten van de mooie natuur. De natuur is prachtig maar ook heel kwetsbaar, vooral met de droogte. Wist je dat de meeste natuurbranden worden veroorzaakt door menselijk gedrag?

Waar kun je op letten?

  • Let op waar je jouw auto neerzet. Een uitlaat en katalysator kunnen heet worden en bij parkeren in hoog, droog gras kan het een natuurbrand veroorzaken.
  • Ga niet roken in een natuurgebied. Als je het toch doet, maak je sigaret dan zorgvuldig uit en gooi het daarna in een afvalbak. Als er een rookverbod is, ga dan helemaal niet roken.
  • Gooi afval in de daarvoor bestemde bakken. Afval, zoals bijvoorbeeld een glazen fles, kan de oorzaak zijn van brand. Een glazen fles waar de zon op schijnt, kan als vergrootglas werken en het begin zijn van een grote brand.
  • Barbecueën of lekker met z’n allen rond een kampvuur is heel gezellig, maar maak alleen een vuurtje waar het mag en houd je daarbij aan de plaatselijke regels. Doof het vuur altijd goed!
  • Pas op met het wegranden van onkruid. Houd de brander niet in de buurt van droog of brandbaar materiaal. Gebruik de brander dus niet in droge periodes of in bosrijke gebieden.
  • Wees alert op verdachte situaties en meld dit bij de terreineigenaar of bij de huldiensten. Maak eventueel een foto of filmpje als de situaties ziet die je niet vertrouwt.

Brand in de natuur! Wat nu?

  • Probeer niet zelf de brand te blussen.
  • Wacht hulp niet af en vlucht naar een veilige plaats.
  • Loop niet voor de brand uit of in de richting van de brand, maar haaks op de vuurhaard. De kans dat de brand je inhaalt of insluit, is dan het kleinst.

Wees alert en bel 112 bij brand
 Bel altijd 112 bij brand. Ook bij buitenbranden willen we snel handelen, aarzel dan vooral ook niet om bij berm- of buitenbranden 112 te bellen. In tijden van droogte kan de brand snel uitbreiden waardoor de problemen snel groter worden.

Meer informatie over natuurbrandrisico?
Kijk op de website van natuurbrandrisico: https://www.natuurbrandrisico.nl/uitleg-fases/code-fase-2.html.


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024