4Daagse 2023: Opnieuw berichten over needle spiking tijdens Vierdaagsefeesten

Van onze redactie
18 juli 2023

Opnieuw gaan er bericht op Facebook rond dat meisjes tijdens de Vierdaagsefeesten geneedlespiket zouden zijn. Needlespiking is iemand met een injectienaald prikken, met als doel het slachtoffer makkelijker te kunnen beroven of misbruiken.

Het fenomeen dook in 2019 op in Engeland. Meerdere vrouwen zouden geprikt zijn en vervolgens het effect van drugs merken. Tegen needlespiking is, in tegenstelling tot het in drinken gooien van GHB, nog weinig te doen. De politie neemt deze meldingen altijd zeer serieus. Sinds bekend werd wat het wordt, verschijnen er jaarlijks, met name tijdens de Vierdaagsefeesten, enkele tientallen berichten over needlespiking op Facebook die vervolgens massaal gedeeld worden. Deze berichten worden echter niet bevestigd door de politie.

De berichten lijken vooralsnog op bangmakerij en de politie laat weten dat er dit jaar nog geen aangiftes van needlespiking op de Vierdaagsefeesten zijn gedaan. ''Wel is er sprake van een tweetal signalen, waarbij iemand gestoken zou zijn met een naald. Deze signalen worden verder onderzocht.'' Melding maken bij de politie is zeer belangrijk. Zo is een beeld te krijgen wat er daadwerkelijk gebeurd en kan er onderzoek in bijvoorbeeld het ziekenhuis plaatsvinden. Hoewel er nog geen daadwerkelijke gevallen van needlespiking bekend zijn, is het niet verkeerd elkaar te wijzen op de risico's van het stappen in deze mensenmassa's.

Tot slot is het belangrijk op elkaar te letten tijdens de Vierdaagsefeesten. Stop elkaar ook bij overmatig alcoholgebruik en let erop dat je niet gezakkenrolt wordt. Ga niet zelfstandig naar huis na een aantal biertjes en meld verdacht gedrag altijd bij de beveiliging of de politie.


Dit bericht delen:

Advertenties