Foto's 4Daagse 2023: Indrukwekkende herdenkingsceremonie op erebegraafplaats Groesbeek

Tekst en foto's: Lars Schwachöfer
17 juli 2023

Vandaag vond de jaarlijkse herdenking op de Canadese militaire erebegraafplaats in Groesbeek plaats. Tijdens deze ceremoniële bijeenkomst herdenken de militaire wandelaars de met name Canadese soldaten die gevallen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Op de militaire begraafplaats liggen bijna 3000 militairen die hun leven hebben gegeven voor de bevrijding van Europa en Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sinds 2018 vind de jaarlijkse herdenking niet meer plaats tijdens de 3e wandeldag, waarvan de route langs de begraafplaats loopt, maar op de maandag voor de 4Daagse. De ceremonie werd uitgevoerd in de vorm van een militair appèl.

Iedereen die de begraafplaats opkwam, kreeg een speld van een zogenaamde herdenkingsklaproos, het symbool dat wordt gebruikt als een eerbewijs aan gevallenen van alle andere gewapende conflicten waarin leden van het Britse gemenebest stierven. De ceremonie vond plaats bij de Cross of Sacrifice. Na de 'Act of Remembrance' werd The Last Post gespeeld en volgden twee minuten stilte. Daarna werd Flowers of the Forest gespeeld op een doedelzak en volgde Reveille terwijl de vlaggen van Canada en Nederland gehesen werden.

Vertegenwoordigers van enkele deelnemende landen, de burgemeesters van Nijmegen en Berg en Dal, marsleider Henny Sackers, Royal Canadian Branch en Faces to Graves legden kransen. Aan het eind van de ceremonie werden de volksliederen van Nederland en Canada gespeeld. De aanwezigen werd gevraagt de herdenkingsklaproos bij een zelf uit te kiezen graf te leggen.

Bijzondere Canadese fakkel

Voor het eerst tijdens de jaarlijkse ceremonie werd de zogeheten Canadian Remembrance Torch gedragen bij de Colour Part, door Suzanne Groeneveld van de Royal Canadian Legion 005 Branch. Deze fakkel is in 2022 ontworpen door studenten van de Canadese McMaster Universiteit. De fakkel staat voor de band met het verleden, de dankbaarheid voor het heden en de hoop voor de toekomst. Verschillende symbolen benadrukken waar de fakkel voor staat. Duiven, het symbool voor vrede en vriendschap. Esdoornbladen (Maple leaves) en tulpen, bekende symbolen van beide landen. Golven, omdat de Canadese militairen overal in Nederland te maken kregen met water: De slag om de Schelde, Operatie Market-Garden, Operation Veritable, Operation Cannonshot en de Slag om de Kapelsche Veer.

Om de fakkel staat de welbekende tekst We Will Remember Them. In de fakkel, achter de uitgesneden symbolen, zitten LED-lampen die kunnen flikkeren om het tempo van de hartslag van de drager. Dit staat symbool voor de menselijke energie als de bron van de continuïteit van de herinneringsvlam. De fakkel werd gedragen tijdens de “In Our Fathers’ Footsteps” pelgrimstocht door Nederland in 2022. Royal Canadian Legion 005 Branch zal de fakkel vanaf nu bij elke herdenking dragen.

Kijk hier naar het fotoverslag van de herdenkingsceremonie


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024