4Daagse 2023: Grote drukte tijdens aanmelden Vierdaagselopers

Tekst en foto’s: Frank van Raaij
16 juli 2023

Ruim vóór opening van de registratiebureaus in het Julianapark, staan er al honderden lopers in de rij, begerig wachtend om zich te kunnen aanmelden voor de 105e 4Daagse. Je kunt het maar gehad hebben, want zonder persoonlijke registratie en bijbehorend polsbandje, kun je niet deelnemen aan de 4Daagse.

Aanmelden kan zowel op de zondag als op de maandag en dat is maar goed ook. De 4Daagse is volledig uitverkocht en dat betekent dat in een tijdsbestek van 11 uur ongeveer 45.000 wandelaars geregistreerd moeten worden. Er hebben zich weliswaar 47.000 wandelaars ingeschreven voor de 105e 4Daagse, maar ervaring leert dat ongeveer 2000 deelnemers zich niet melden vanwege ziekte, blessures of andere verhindering. Blijft over 45.000 wandelaars, een hele klus voor de ongeveer 120 bureaulisten van het Uitvoerend Comité van Stichting DE4DAAGSE.

Wandelschoen of gladiool

Om het proces in goede banen te leiden krijgen de bureaulisten ondersteuning van de Dienst Controle, zij controleren de wandelaars die in de rij staan of ze bij het juiste registratiebureau staan (wandelschoen of gladiool), een geldig legitimatiebewijs kunnen tonen en het juiste ticket hebben. Pas als dat allemaal klopt kan de inschrijving bij de bureaulisten worden geactiveerd en krijgt de wandelaar zijn/haar polsbandje met barcode.

Klappen van de zweep

Pim den Heijer (68) uit Eindhoven loopt dit jaar voor de 25e keer de 4Daagse en kent het klappen van de (inschrijf)zweep. In de rij staan is niet zijn ding, eind van de middag meldt hij zich bij het registratiebureau en 2 minuten later is Pim voorzien van een blauw polsbandje. Pim loopt ‘slechts’ de 30, appeltje-eitje voor deze oud Marineman, die de afgelopen maanden de Tweedaagse van Blankenberge (België), Diekirch (Luxemburg) en de Vierdaagse van de Mesa (Belgische Ardennen) zonder centje pijn volbracht. Ook meerdaagse wandeltochten in Finland, Denemarken, Engeland, Duitsland, Tsjechië, Oostenrijk en Zwitserland staan in het wandelboekje van Pim, alleen de Dodentocht in het Belgische Bornem (100 km) ontbreekt nog op zijn indrukwekkende erelijst.

Arie (72) en Ineke (69) van Diest uit Zelhem liepen wel de Dodentocht (Arie zelfs 2 keer), maar houden het tegenwoordig bij de ‘kortere’ afstanden. Ook in Nijmegen zijn ze weer van de partij, respectievelijk voor de 28e en 30e keer. Zoon Arthur kreeg de 4Daagse van zijn ouders met de paplepel ingegoten, maar koos voor een rol als coördinator bij de Dienst Controle van het Uitvoerend Comité van Stichting DE4DAAGSE. Arthur is in het dagelijkse leven dan ook niet geheel toevallig hoofdconducteur bij de NS.

Debutanten

Ook dit jaar weer veel debutanten, waaronder de kinderen van het #Vteam. Het #Vteam is de groep met de jongste wandelaars van de 4Daagse die zich tijdens het wandelen inzetten voor vriendschap, vrede en vrijheid. Het #Vteam zorgt voor veel plezier bij zowel de kinderen als hun begeleiders. Daarnaast brengt het #Vteam de kinderen veel zelfvertrouwen, vrolijkheid en kennis over vrede, vrijheid en vriendschap.

In totaal hebben zich dit jaar 17.338 debutanten ingeschreven, bijna 37% van het totaal aantal deelnemers. Ook vorig jaar werd de 37% aangetikt, de jaren daarvoor was dit aanzienlijk lager, gemiddeld rond de 30%. De stijging van het aantal (jonge) debutanten vertaalt zich in een significant lagere gemiddelde leeftijd van de deelnemers, van 53 jaar in 2019, naar 49,5 in 2022 en 48,8 dit jaar.

Wandelen is populairder dan ooit en de 4Daagse is daarin het absolute summum. Waar Nederland gebukt gaat onder toenemende polarisatie is de 4Daagse meer dan ooit het feest der verbroedering en draagt het met trots de naam ‘Walk of the World’.

 


Dit bericht delen:

Advertenties