Nijmegen stopt met energietoeslag voor studenten

Van onze redactie
11 juli 2023

Landelijke regeling voor studenten via Dienst Uitvoering Onderwijs

Gemeente Nijmegen stopt per direct met het aanbieden van de vooruitbetaling energietoeslag 2023 aan studenten. Voor hen komt er een aparte regeling, die de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) gaat uitvoeren. In 2022 konden studenten in Nijmegen energietoeslag aanvragen bij gemeente Nijmegen voor dat jaar. Voor 2023 konden studenten een vooruitbetaling van €500,- aanvragen. Nu het wetsvoorstel Energietoeslag 2023 bij de Tweede Kamer is ingediend, zijn de kaders bekend voor de energietoeslag 2023 en de regeling voor studenten.

Sinds januari 2023 is het voor inwoners met een laag inkomen mogelijk om een vooruitbetaling van € 500,- aan te vragen van de energietoeslag 2023. Dit was een vooruitbetaling in afwachting van een definitieve wettelijke regeling. Sinds oktober 2022 heeft de gemeente Nijmegen ook studenten toegelaten tot de regeling, naar aanleiding van een rechtszaak.

Tegemoetkoming studenten
Volgens de nieuwe regeling ontvangen uitwonende studenten met een aanvullende beurs via de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) een eenmalige tegemoetkoming van € 400,-. Door deze wettelijke regeling worden studenten bij wet definitief uitgesloten van de gemeentelijke energietoeslag. Het wetsvoorstel Energietoeslag 2023 treedt naar verwachting in oktober 2023 in werking.

Energietoeslag 2023 à €1.300,-
In het wetsvoorstel staat ook het voornemen om de toeslag over 2023 € 1.300,- te laten zijn, net als in 2022. Dit betekent voor de inwoners met een laag inkomen en die behoren tot de doelgroep – behalve studenten – dat zij een nabetaling kunnen verwachten van € 800,- als het wetsvoorstel daadwerkelijk van kracht wordt. Dit gebeurt dan in de vorm van een automatische nabetaling. Inwoners die bekend zijn bij de gemeente en mogelijk tot de doelgroep behoren, maar nog geen aanvraag hebben gedaan voor de vooruitbetaling, worden actief benaderd. Als zij recht hebben op de energietoeslag, ontvangen ze € 1.300,- in één keer.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen