Nieuwe rubriek! 'Meelkers Malingen', 'Zwerfafval statiegeld en kansen'

Door: Frerik Meelker
12 juli 2023

Vanaf deze week hebben we een nieuwe 2-wekelijkse column van Frerik Meelker: 'Meelkers Malingen'. Dit is zijn eerste bijdrage: 'Zwerfafval statiegeld en kansen'


Onze consumptiemaatschappij is onlosmakelijk verbonden met afval. Iedere ouder probeert zijn kinderen mee te geven dat dit afval in een daarvoor bestemde afvalbak hoort. Afval scheiden is vaak een grote logistieke uitdaging en zelfs bij het correct verwerken garandeert dit helaas nog niet de beloofde verduurzaming. Zo maken wij er ons in meer of minder mate schuldig aan. 

Geen enkele transitie gaat soepel, eerder schoksgewijs. Dagelijks ruimen de medewerkers van schoonmaakbedrijven onze stadscentra weer op. In de buitengebieden zijn het vaak idealistische vrijwilligers die bezig zijn met het opruimen van onze rotzooi. Allemaal om te compenseren voor de gedragingen van ons allemaal. 

Nederland of Nijmegen zou zichzelf niet zijn als er niet iets viel te 'nuilen'. Zo ook over de voor ons nieuwe maatregel: het statiegeld op plastic flesjes van 30 centiliter en blikjes. 
Het inleveren veroorzaakt nogal wat geplak in menig supermarkt. Schoonmaakbedrijven zien naast de prullenbakken in de openbare ruimte de restanten van een statiegeldjacht naar flesjes of blikjes, hierbij sneuvelt menig afvalzak.

Begrijpelijke frustratie, maar de maatregel werkt, want de flesjes en blikjes in ons milieu nemen aantoonbaar af. Deze maatregel maakt de kansenongelijkheid en complexiteit van de samenleving zichtbaar. De statiegeldverzamelaars met hun zoektocht door ons vuilnis is tegelijkertijd confronterend, maar is ook een kans. In sommige gemeenten worden rekjes op de gemeentelijke afvalbakken gemonteerd, maar een kleine gedragsverandering is niet voldoende om de maatregel succesvoller te maken.

Zet je flesje of blikje beter óp de afvalbak en heb vertrouwen in de mensen die dagelijks door onze stad zwerven. Het is tevens een kans met elkaar in contact te komen en zo samen te werken aan een betere wereld voor iedereen.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen