100ste Goffert Parkrun: een bijzonder wekelijks evenement met internationale allure

Van onze redactie
11 juli 2023

Iedereen kent de Zevenheuvelenloop, de Stevensloop, de Kalorama en de Vierdaagse. Maar wist je dat er in Nijmegen ook wekelijks een hardloop- en wandelevenement plaatsvindt? Iedere zaterdagochtend start om 09.00 uur Goffert Parkrun over een vijf kilometer lang parcours door het Goffertpark voor hardlopers én wandelaars. Parkrun is gratis, vrijblijvend en iedereen kan meedoen ongeacht het niveau. Op zaterdag 22 juli vindt een speciale editie plaats: de 100ste parkrun.

“Parkrun is een bijzonder fenomeen. Ik kwam er mee in aanraking toen ik in Birmingham studeerde,” vertelt Lisette te Hennepe, één van de initiatiefnemers van Goffert parkrun. “In het park bij mij in de buurt renden en wandelden iedere zaterdagochtend tussen de 800 en 1.100 mensen de vijf kilometer. De sfeer was zo geweldig en positief, waardoor ik daar voor het eerst heb meegedaan.”

Mijlpaal
Later kwam Lisette er achter dat iedere zaterdagochtend bijna 300.000 mensen in 22 landen over de hele wereld de vijf kilometer lopen of wandelen in een park bij hen in de buurt. Toen ze weer in Nijmegen terug was, bleek hier geen parkrun te zijn. Lisette: “Samen met een enthousiast groepje Nijmegenaren, die parkrun uit Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Australië kenden, zijn we gestart in 2020. Op zaterdag 22 juli vieren we een mijlpaal. We organiseren dan alweer de 100ste parkrun in het Goffertpark in Nijmegen!”

Gratis
Parkrun is een echt vrijwilligersevenement, waardoor deelnemen gratis is. Je hoeft je van tevoren alleen eenmalig aan te melden op www.parkrun.co.nl/goffert. Je krijgt dan een barcode die je moet tonen, nadat je bent gefinisht. Je ontvangt je eindtijd per mail en kunt je tijd vergelijken met vorige parkruns. Je kunt meedoen wanneer je maar wilt. Sommige mensen komen elke week, terwijl anderen af en toe parkrun bijwonen. En als je niet kunt of wilt hardlopen of wandelen, dan kun je ook helpen als vrijwilliger.

Internationaal
“Gezelligheid, sportiviteit, positiviteit en vitaliteit staan bij meeste deelnemers voorop,” aldus Lisette. “En als je niet in Nijmegen kunt lopen, dan zijn er bijna 2.000 locaties over de hele wereld, waar je iedere zaterdagochtend kunt starten. Ook in het Goffertpark hebben we bijna wekelijks deelnemers uit het buitenland. Deze internationale component maakt Goffert parkrun uniek in Nijmegen.”

Goffert parkrun start iedere zaterdag om 09.00 in het Goffertpark, hoek Muntweg/Slotemaker de Bruïneweg. Voor meer informatie en eenmalig aanmelden: www.parkrun.co.nl/goffert.


Foto via website Goffert Parkrun.


Dit bericht delen:

Advertenties