Kunstenaars nemen het Besiendershuis over in aanloop naar de Vierdaagsefeesten

Van onze redactie | Fotografie: Maren van der Burght
11 juli 2023

‘De Aanloop’: 4 jonge kunstenaars vangen de energie van de voorbereiding op de Vierdaagsefeesten

Nijmegen breidt zich met spanning voor op de Vierdaagsefeesten: de hele binnenstad wordt omgetoverd tot evenemententerrein en de mogelijkheden lijken eindeloos. Iedereen die in de opbouwweek in de stad loopt voelt de kriebels, als een Sinterklaasavond die voor de deur staat, een prettige stilte voor de storm. Dat gevoel, alsof de stad hoogzwanger is en in verwachting van al het moois wat komen gaat, is eigenlijk niet in woorden te vatten. Daarom vroegen Vierdaagsefeesten en Groeispurt aan vier jonge kunstenaars uit de stad om die energie te vangen en om te zetten in kunst.

Residentie in het Besiendershuis
Op 10 juli 2023 om 10:00 uur ontvingen kunstenaars Teun van Laake, Jesse van den Berg, Lotte de Schouwer en Viccens (Victoire Elekonawo) de sleutel overhandigd van het Besiendershuis. Het hele Besiendershuis zal van maandag t/m vrijdag door hen gebruikt worden als atelierruimte. De jonge makers zullen zich voor een groot deel ook in de stad bewegen om de dynamiek van de voorbereidingen om te zetten in verschillende kunstvormen. Met deze samenwerking snijdt het mes aan twee kanten: er wordt prachtige kunst gemaakt om ‘het gevoel van’ te delen met het publiek, en jonge makers krijgen de kans om een groot, divers publiek te bereiken.

Over de kunstenaars
Teun van Laake (1990) schrijft, dicht, maakt muziek en theater, luistert en speelt. Op zijn debuutalbum Niet in het geniep (2022) brengt hij kleinkunst, poëzie en hiphop samen, met als bindende factor zijn liefde voor de Nederlandse taal. Jesse van den Berg (die/diens) (1996, NL) is een kunstenaar die onderzoek doet naar het onderwerp queerness met een focus op intimiteit. Diens werk is een constante exploratie van queerness om zich heen en maar ook binnen zichzelf. Lotte Schouwer (1987) is socioloog, schrijver, strandjutter en beeldend kunstenaar. Haar werk gaat over vergankelijkheid, verlies en troost. Dat alles voorbij gaat kan zowel een hoopvolle als een verdrietige gedachte zijn. Begin 2020 bracht zij zelf het boek Overlijdensberichten uit, over het sterven van haar partner Michiel aan een hersentumor en de rouw die daarop volgde. Victoire Elekonawo opereert onder de artiestennaam Viccens als rapper. In 2018 bracht hij zijn eerste, alom geprezen ep uit, getiteld Viccens. Zijn nieuwste release is Extravaganza.

Finissage op 14 juli
Op vrijdag 14 juli tussen 16:00-18:00 uur is iedereen welkom om het resultaat te komen bekijken in het Besiendershuis, Steenstraat 26-28, Nijmegen.

Besiendershuis
Besiendershuis zet kunst en cultuur in als middel om nieuwe perspectieven en inzichten zichtbaar te maken voor, over en met de stad Nijmegen en haar inwoners en daarmee bij te dragen aan een betere stad in een woelige wereld. Het oude Besiendershuis als residentie en werk- en ontmoetingsplek is door de bijzondere connectie met het verleden, heden en de toekomst van Nijmegen het fundament.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen