Nieuw: bewustere voedselkeuze op de Vierdaagsefeesten

Van onze redactie
7 juli 2023

Bij kwart van de foodstands wordt de CO2-uitstoot per gerecht getoond

Smaakmarkt, Kelfkensbos Festival en Valkhof Festival hebben de CO2e-uitstoot van hun gerechten in kaart gebracht. Zo kunnen bezoekers van de Vierdaagsefeesten makkelijk zien wat de impact van hun voedselkeuze is.

Het is het eerste grote festival in Nederland dat bezoekers inzicht geeft in de CO2e-uitstoot van het voedselaanbod. Na de pilot van dit jaar wordt het aantal mogelijk uitgebreid.

Joris Bouwmeister, directeur-bestuurder Vierdaagsefeesten: “Als Vierdaagsefeesten willen we graag klimaatneutraal zijn in 2030. Daar hebben we de bezoekers bij nodig. Naast je bekers terugbrengen naar de bar, afval in de bakken gooien en met de fiets of het OV naar de Feesten komen, kun je ons ook helpen door vaker te kiezen voor lekker duurzaam eten. Je eetgedrag bepaalt namelijk ongeveer een kwart van je footprint. We betrekken zo onze bezoekers op een laagdrempelige manier bij verduurzaming.”

Vierdaagsefeesten is een samenwerking aangegaan met Klimato om de berekeningen per gerecht te maken. Hierbij wordt onder meer gekeken naar hoeveel uitstoot er vrijkomt bij het produceren van het ingrediënt, of het biologisch geteeld is, de reis die de ingrediënten hebben afgelegd en hoeveel gram het gerecht bevat. Met makkelijke icoontjes wordt vervolgens aangegeven of een gerecht een lage, gemiddelde of hoge uitstoot oplevert. Zo is de CO2e uitstoot van garnaal drie keer hoger dan die van kip en ligt de uitstoot van aardappel juist twintig keer lager dan dezelfde hoeveelheid rijst. Voor één rundvleesburger kun je wel tien vegan burgers eten. CO2e staat niet alleen voor CO2-uitstoot, maar voor alle broeikasgassen, ook bijvoorbeeld methaan.

Een groot deel van de foodstands is nu ook vindbaar in de vernieuwde Vierdaagsefeesten-app. Zo kunnen bezoekers makkelijker de foodstand vinden die bij ze past. Je kunt filteren op type gerecht, zoals broodjes en wraps, friet en snacks of Aziatisch. Ook kun je aangeven of je op zoek bent naar vega of vegan aanbod, glutenvrij of een gezondere keuze bijvoorbeeld. De stands die hun footprint in kaart hebben gebracht vind je met de filter ‘CO2-footprint’.

Die ene hamburger een druppel op een gloeiende plaat? Volgens Bouwmeister kan de impact juist enorm zijn. “Als al onze bezoekers één keer tijdens de feesten een gerecht met een lage in plaats van een hoge impact zouden kiezen, dan scheelt dat al snel zo’n 454.456 kilo CO2e! Dat is net zo veel als 24 gezinnen gemiddeld in een heel jaar uitstoten of 229 retourtjes Amsterdam-Tokio.”

Om de impact van deze pilot te kunnen beoordelen, start Vierdaagsefeesten een meerjarige samenwerking met de HAN Food & Business opleiding. Zij gaan dit jaar bezoekers bevragen over wat zij vinden van het foodaanbod en de communicatie hierover. Ook de Rabobank en de Provincie Gelderland zijn partners die de Vierdaagsefeesten helpen bij het verder vormgeven van hun strategie op duurzaam voedsel.

Gaat de Vierdaagsefeesten binnenkort dan helemaal vegetarisch? “We zijn en blijven een feest voor iedereen. Er zal dan ook zeker vis en vlees op het menu blijven staan tijdens de Feesten. Ook zijn wij te gast in de binnenstad, waar uiteraard een enorm aanbod voor handen is. We proberen dit uit te breiden met een kwalitatief, divers en duurzaam aanbod, dat wordt onze focus voor de komende jaren. Daarnaast gaan we richting volgend jaar kijken naar de mogelijkheden voor duurzame voedselverpakkingen.” aldus Joris Bouwmeister.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen