Dit waren de belangrijkste hot items tijdens de traditionele persconferentie van de Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten.
Volgens gastheer burgemeester Bruls wordt het weer een ouderwetse Vierdaagsefeest. Met anderhalf miljoen bezoekers worden de uitdagingen voor de stad wel steeds groter. Bruls: `Om het grootste gratis openluchtfestival van Europa te kunnen houden, zijn de inkomsten die worden gehaald uit de drankverkoop hoogstnoodzakelijk. Dan helpt het niet dat mensen uit de supermarkt of vanuit huis eigen drank meenemen. Als het blijft zoals nu, dan hebben wij over tienjaar niet meer de feesten in deze vorm.`
Hij doet een beroep op ieders solidariteit om geen eigen drank mee te nemen naar de Vierdaagsefeesten. Het zijn voor de horeca weliswaar hoogtijdagen, maar de precariorechten voor terrassen zijn hoog en personeel schaars. Volgens Bruls is een verbod om drank mee te nemen juridisch niet mogelijk en ook niet te handhaven vanwege het open karakter van het feest.
Volgend jaar moet minimaal 75% van het afval gerecycled kunnen worden. `Vorig jaar zaten we al op 58%, er moeten dus nog stappen gezet worden. Die laatste procenten realiseren zijn vaak de moeilijkste`, aldus Bruls. `Daarin zijn de Vierdaagsefeesten ook een voorbeeld voor alle andere evenementen.`
Ook merkt de organisatie dat gevolgen van aangescherpte eisen met betrekking tot stikstofdepositie en natuurbescherming steeds meer voelbaar worden. Bruls: `Voordat goedkeuring voor een evenement, groot of klein, afgegeven kan worden moet er een onderzoek plaatsvinden naar stikstofuitstoot en ecologische gevolgen. Dat moet dan gebeuren door externe deskundigen. Per onderzoek ben je al gauw een bedrag van minstens 5 cijfers kwijt. De gemeente streeft er naar die onderzoeken voor alle evenementen in Nijmegen in één algemeen document te bundelen.`
Marsleider Henny Sackers vult aan dat er een uitgebreide QuickScan heeft plaatsgevonden om te voldoen aan de wet natuurbescherming, met name naar bedreigde inheemse diersoorten. `In de omgeving van het parcours hebben we te maken met de ransuil, grote bosuil, gele kwikstaart, vleermuizen, mogelijk een bever en dassenburcht. Het onderzoek daarnaar leidt tot enorme kosten en tientallen uren van vrijwilligers. Dit leidt gelukkig niet tot parcourswijzigingen. Hier en daar moet er wel een hulppost verplaatst worden.`
Zowel voor de Vierdaagse als de Vierdaagsefeesten zijn er geen belemmeringen.
Nieuw is tijdens de wandelmars ook een `safetycar, een omgekeerde bezemwagen` die voor de eerste wandelaars uitrijdt. `Die geeft aan dat het parcours vrijgegeven en dus veilig is. Lopers die de eerste wagen toch inhalen, doen dat op eigen risico`, aldus Sackers. Hij benadrukt dat de Vierdaagse geen hardloopwedstrijd is en de finish niet voor 12.00 uur open is.
Sackers deelt verder mee dat Weurt definitief in het parcours opgenomen is.
Voor de Goede Doelenacties is het doel 600.000 euro binnen te halen met 1.000 sponsorlopers en 25.000 donateurs al practisch gehaald.
Er lopen dit jaar 77 nationaliteiten mee. Voor het eerst wandelaars uit Ecuador en Moldavië en een detachement militairen uit Moldavië.
Het #Vteam, kinderen, die als ambassadeurs voor Vrede, Vriendschap en Vrijheid loopt is weer present. Onderweg maken ze filmpjes, vlogs en reportages die door de media worden uitgezonden.
Sackers ziet een stijging van het aantal deelnemers op de 50 kilometer. Ook lopen er voor het eerst meer dan 1.000 jongeren tussen de 11 en 15 jaar mee.
Het 100-jarig bestaan van de universiteit krijgt vooral door een drietal medische onderzoeken onder supervisie van Maria Hopman weer een speciale plaats.
Joris Bouwmeester, voorzitter van de Vierdaagsefeesten, benadrukt dat inclusiviteit, innovatie en duurzaamheid speerpunten zijn. `Het aantal toiletten is verdubbeld en er zijn 3 keer zoveel toiletten voor mindervaliden, de activiteiten rond Roze Woensdag staan volop in de belangstelling.
Nieuw is de Health & Hightechlounge op het Mariënburgplein, waar je kennis kunt maken met Noviotech Campus, Radboud Universiteit en het Radboudumc.`
Bouwmeester is blij met nieuwe podia op het Stadseiland en het Joris Ivensplein. `Wel jammer dat er geen invulling is op Plein 1944, waar het allemaal begon`. In een nieuwe app is het programma volledig te downloaden.
Hij roept iedereen op ook de allerlaatste beker bij de bar in te leveren. Daar valt veel winst te halen.
De feestelijke, onverwachte uitsmijter bij de persconferentie was de videopresentatie van het nieuwe vierdaagseliedje ` Tis zonneklaar, dit is het mooiste van het jaar` , gezongen - gelukkig technisch bijgeschaafd - door Hubert Bruls, Wilco van Schaik en Marcel Boekhoorn. Én door Janneke Scherpenhuizen, het oog wil immers ook wat!