Weeralarm vanwege storm Poly

Van onze redactie
5 juli 2023

Vanochtend komen er in delen van het land zeer zware windstoten voor van 100 tot 130 kilometer per uur, hiervoor heeft het KNMI een code rood, weeralarm, afgegeven. In andere provincies staan code's oranje en geel uit. Storm Poly is de eerste zeer zware zomerstorm ooit. Voorwaarde daarvoor is dat er gedurende een uur windkracht 11 wordt gemeten bij een KNMI-station. Dat was het geval tussen 08.00 en 09.00 in IJmuiden, meldt WeerOnline. Inmiddels is op meerdere plaatsen windkracht 9 gemeten.

De wind waait uit het westen. Hierdoor kunnen aanzienlijke schade en zeer gevaarlijke situaties ontstaan als gevolg van omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen. In Nijmegen is er vandaag kans op zware windstoten tussen 75 en 100 kilometer per uur.

Rijkswaterstaat raadt mensen af de weg op te gaan. Stel je reis uit indien mogelijk. Ook de Nederlandse Spoorwegen en andere vervoersbedrijven laten weten dat de storm heviger is dan verwacht en dit effect heeft op de reisplanning. In het noorden van het land rijden op dit moment geen treinen.

Doordat de storm al over ons land raast zijn er meerdere incidenten door de wind en rondvliegende voorwerpen gemeld. De Veiligheidsregio benadrukt dat noodnummer 112 enkel voor levensbedreigende situaties is. In verschillende regio's is de meldkamer overbelast. Bekijk hieronder wie je wanneer belt:


Dit bericht delen:

Advertenties