Roze Woensdag 2023: dit jaar kleurrijker dan ooit!

Van onze redactie | Fotograaf: Marcel Krijgsman
5 juli 2023

Op woensdag 19 juli is Nijmegen weer dé roze regenbooghoofdstad van Nederland. Stichting Vierdaagsefeesten en Stichting Roze Woensdag staan voor een inclusief feest waar iedereen welkom is, en pakken dit jaar flink uit om op de woensdag van de Vierdaagsefeesten zichtbaarheid te creëren voor de LHBTIQ+-gemeenschap.

Op vele podia van Vierdaagsefeesten vind je een uitbundig feestprogramma met tal van kleurrijke artiesten. Daarnaast organiseert Stichting Roze Woensdag met vele partners programma gericht op specifieke groepen binnen de LHBTIQ+-gemeenschap.

PrideWalk
De Pride Walk, voor de vierde keer georganiseerd door Stichting Roze Woensdag, sluit dit jaar aan bij de route van De 4Daagse en ondersteunt de laatste wandelaars die door de binnenstad lopen richting finish, langs diverse Vierdaagsefeestenpodia. Met een kleurrijke proteststoet wordt aandacht gevraagd voor de LHBTIQ+-gemeenschap. Iedereen is welkom mee te lopen. Lidewij Rentes, coordinator van de Pride Walk: “Dus trek je beste regenboog outfit uit de kast, maak het mooiste protestbord en laat zien waar je voor staat.” Deelnemers wordt gevraagd om 16.15 uur te verzamelen op de Lage Markt.

Vierdaagsefeestenpodia
Joris Bouwmeester, directeur van Stichting Vierdaagsefeesten: “Als Vierdaagsefeesten dragen we zeven dagen lang waarden van inclusie en acceptatie uit, maar op Roze Woensdag uiten we nog even extra hoe iedereen in Nijmegen helemaal zichzelf mag zijn.” Voornamelijk op de podia langs de route van de 4Daagse vind je veel Roze Woensdagprogrammering.  Al vroeg in de middag paradeert een roze wandelstoet dwars door Smaakmarkt Labyrinth, waar je samen met Honey Honey kunt flaneren op een dampende dansvloer, inclusief performances, acts en verrassingen. Kelfkensbos Festival pakt uit met United Colors of KissKiss: uiterst dansbare klassiekers en vele speciale gastoptredens door hét inclusieve LHBTIQ+-feest van Nijmegen. Uiteraard is Nijmeegse Annie weer te vinden op de kop van Kelfkensbos. Bij Credible ga je los op Coming Proud, met guilty pleasures, songfestivalhits en drags. Vervolg je de route, kom je op het Hertogplein Bonnie St. Claire tegen, en Imca Marina op het Faberplein. Bij De Regenboog staan onder meer Ferry Doedens, Haus of Thomtom, Barry Paf en Menno de Boer. Maar ook veel andere Vierdaagsefeestenpodia geven ieder op hun eigen manier invulling aan het gedachtengoed van Roze Woensdag.

Specifieke programma’s
Speciaal voor jongeren is er Roze Woensdag Jong! op en rond het Mariënburgplein. Een middagprogramma voor queer jongeren om te kunnen feestvieren, shoppen, bekende queers ontmoeten en geïnspireerd raken, samengesteld door een jongerenredactie. Voor Regenboog Senioren is er programma in het Roze Huis, met een aantal optredens en afsluitend de film ‘cabaret’ in LUX. Sander Ederveen van Stichting Roze Woensdag: “Dit is een groep die op zoek gaat naar specifiek programma voor hen tijdens de Vierdaagsefeesten, daarom organiseren we een speciaal programma, zo wordt Roze Woensdag steeds meer een feest voor écht iedereen”.  Op een bijeenkomst van Café Dapper komen LHBTIQ+-ers met een verstandelijke beperking samen, om gezamenlijk Roze Woensdag te vieren en de Vierdaagse-wandelaars feestelijk en kleurrijk binnen te halen. Ook Cocktail, een ontmoetingsavond voor LHBTIQ+-vluchtelingen, houdt een speciale editie tijdens Roze Woensdag om een speciaal welkom te heten aan LHBTIQ+-ers die voor hun eigen veiligheid naar  Nederland zijn gekomen.

Oproep: overspoel de stad met roze en regenboog!
Zichtbaarheid is dit jaar belangrijker dan ooit voor de regenbooggemeenschap op Roze Woensdag. Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt namelijk dat de acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap in Nederland stagneert. Nederland maakt in Europa een vrije val wat betreft LHBTIQ+ rechten en staat nu volgens de jaarlijkse Rainbow Europe Index op de dertiende plaats binnen de Europese Unie. Daarom roept Stichting Roze Woensdag heel Nijmegen – en iedereen ver daarbuiten –  op om op woensdag 19 juli de regenboogvlag vol trots te hijsen of gedurende de hele Roze Woensdag een roze T-shirt of roze sokken te dragen. Dit kleine gebaar heeft een groot effect, want hiermee toon je solidariteit aan de LHBTIQ+-gemeenschap.

Het complete programma van Roze Woensdag vind je op Vierdaagsefeesten.nl of in de app van Vierdaagsefeesten. Voor meer informatie over Stichting Roze Woensdag, kijk op rozewoensdag.nl.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen