Concerten Hongaarse klassieke muziek in het Van ‘t Lindenhoutmuseum

Van onze redactie
4 juli 2023

Op 15 juli en 27 augustus 2023 organiseert het Van ‘t Lindenhoutmuseum aan de Scherpenkampweg 58 in Nijmegen concerten met Hongaarse klassieke muziek. De musici brengen werk van Zoltán Székely en Béla Bartók ten gehore. 

De bijbehorende tentoonstelling ‘Bestemming: Hoop’ over de Hongaarse kindertreinen is te zien t/m 1 oktober 2023 tijdens reguliere openingstijden. Toegang tot het museum is gratis met een Museumkaart. Bekijk de website van het museum voor actuele openingstijden.

De concerten brengen de samenwerking tussen de Hongaarse violist Zoltán Székely en de Hongaarse cellist Paul Hermann in herinnering. Zoltán Székely kwam in 1922 op een van de Hongaarse kindertreinen naar Nederland. Hij vond in Nijmegen onderdak aan de Berg en Dalseweg bij de familie Everts.

Internationale carrière
Székely reist over de wereld als solist en als primarius van het fameuze en alom geliefde Hongaars Strijkkwartet. In 1925 maakt Székely veel indruk op het internationale festival voor eigentijdse muziek in Venetië met de uitvoering van zijn eigen Sonate voor viool solo, opus 1. Igor Stravinsky en Arnold Schönberg zijn erbij en klimmen op hun stoelen om voor Székely te applaudisseren. Het jaar erna presenteert hij bij een concert in Keulen zijn Duo voor viool en cello, opus 2. Dit werk speelde hij met zijn goede vriend, de Hongaarse cellist Paul Hermann.

Inspiratie
De concerten die Székely en Hermann in binnen- en buitenland speelden, zijn de inspiratie voor deze concerten in het Van ’t Lindenhoutmuseum. Op 15 juli zijn violist Kolja Lessing en cellist Guillaume Artus te gast. Op 27 augustus violist Jeroen Dupont en cellist Emanuele Silvestri. Het museum is op de dagen van de concerten vanaf 13.30 uur geopend. Om 14.00-14.30 uur zijn er twee presentaties: een gaat over de tentoonstelling en de andere over de Hongaarse muziek die gespeeld wordt.

Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar info@vantlindenhoutmuseum.nl. Prijs: € 15,- per persoon.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen