Nieuwe wandeltraditie Walk of Wisdom 8 jaar

Van onze redactie | Foto's: Marja Hakkoer / Yolanda van Diepen
1 juli 2023

Pelgrimsroute de Walk of Wisdom bestaat deze zomer 8 jaar. In die tijd schreven zich bijna 15.000 pelgrims in om de 136 kilometer lange tocht rondom Nijmegen te lopen. Zo groeit in Nijmegen langzaam een nieuwe wandeltraditie naast de Vierdaagse Marsen.

Verschillen en overeenkomsten met Vierdaagse
De Nijmeegse Vierdaagse is een feest van verbroedering rondom de fysieke uitdaging van het wandelen over voornamelijk asfalt. De Walk of Wisdom draait om de weg naar binnen over verstilde en merendeels onverharde paden. Pelgrims kunnen de tocht ook het hele jaar lopen en vullen deze naar eigen inzicht in.

Het 'moderne pelgrimeren'
De Walk of Wisdom past in een wereldwijde trend van het 'moderne pelgrimeren'. Waar klassiek pelgrimeren draait om een heilige plaats of een religieuze waarheid, gaat het moderne pelgrimeren om persoonlijke bezinning.



Moderne pelgrims wandelen dagen achtereen om te ontsnappen aan de hectiek van de moderne tijd. Het leven versimpelt tot de dagkoers, het denken zakt in het lijf. De wisselende landschappen plaatsen gedachten in een nieuw perspectief. De natuur geeft rust, tilt op. Met als onverwachte bonus vaak boeiende gesprekken die spontaan onderweg ontstaan.

Camino-model
Het 'moderne pelgrimeren' is ironisch genoeg ontstaan op een klassieke pelgrimsroute: die naar Santiago de Compostela in Spanje. In 1978 liepen nog slechts 13 officiële pelgrims per jaar deze tocht, maar dat aantal is in de 45 jaar erna snel gegroeid naar +-439.000 in 2022. 

Met grote gevolgen. Sterk verarmde steden en regio's in Spanje kregen een nieuwe levenslijn dankzij alle pelgrims die wilden eten en overnachten. 

Overheden, kerken en toeristenbureaus uit de hele wereld proberen nu het succes van het 'Camino-model' te evenaren. Vergeten heiligen worden afgestoft en nieuwe wandelroutes worden gepresenteerd als eeuwenoude (pelgrims)tochten in wiens voetsporen je als wandelaar kunt gaan. Zo steekt de Noorse overheid jaarlijks miljoenen euro's in de 'Olav-ways', een nieuwe, deels verzonnen pelgrimstraditie.

Het beschouwende broertje van de Vierdaagse
Ook de Walk of Wisdom volgt het 'Camino-model'. De stichting achter de route ziet echter geen toeristische markt, maar een behoefte aan betekenis.

De tocht staat los van een religie of heilige en gaat over de weg naar binnen en verbondenheid met de natuur. De verbroedering van het wandelen speelt net als bij de Nijmeegse Vierdaagse een belangrijke rol. Vandaar dat de Walk of Wisdom soms het beschouwende broertje van de Vierdaagse wordt genoemd.

3.000 pelgrims per jaar
Inmiddels schrijven zich jaarlijks zo'n 3.000 pelgrims in voor een Walk of Wisdom. Vrijwel iedere dag vertrekken er 5 tot 6 pelgrims vanaf begin- en eindpunt in Nijmegen. Sommigen lopen om het leven te vieren en te genieten van de natuur. Anderen om het verlies van een dierbare een plek te geven of na te denken over nieuwe stappen in het leven.

Voor wie wil, organiseert de stichting gratis vertrekceremonies voor een moment van verdieping en samenzijn. Een deel van de inkomsten gaat naar het landschap. De stichting werkt aan een pelgrimsgetijdenboek met ervaringen van pelgrims, afgewisseld door kunst en poëzie en beschouwingen van inspirerende mensen: Op weg naar wijsheid.

De hele wereld veroveren?
Bij de opening van de route in 2015 wilde de stichting een route over de hele wereld als symbool van verbondenheid over de grenzen heen. Die ambitie is niet opgegeven, maar wel een stuk bescheidener geworden. De stichting wil klein en idealistisch blijven. En is die wereldwijde ambitie niet een nieuw soort imperialisme? 

Foto: Opruimactie Walk of Wisdom

 


Dit bericht delen:

Advertenties