Wielerfeest zondag 9 juli: toertocht van 80, 110 en 140km!

Sport
Van onze redactie
1 juli 2023

NK in Berg en Dal komt weer een stap dichterbij. Omloop der Zevenheuvelen slaat handen ineen met Libéma Profcycling

Wielerevenement Omloop der Zevenheuvelen staat aan de vooravond van haar vijfde editie. Sinds dit jaar werkt het samen met Libéma Profcycling, een ervaren wedstrijdorganisator. Het concept blijft onveranderd: wielerkoersen én een toertocht gecombineerd op één feestdag voor elke wielerliefhebber. Zondag 9 juli is het weer zover.

Wat in 2017 begon als een jonge onervaren, maar ambitieuze organisatie, is inmiddels uitgegroeid tot een stabiele factor op de evenementenkalender van Berg en Dal. De Omloop der Zevenheuvelen is toe aan haar vijfde editie en dankzij een nieuwe samenwerking is er weer meer ambitie binnen de organisatie dan ooit. “Vanaf het moment dat we begonnen riepen we dat we hier een keer het NK Wielrennen wilden organiseren.”
Dat stelt Joost van Wijngaarden, hoofd van de organisatie: “als pure vrijwilligersorganisatie liepen we daarbij afgelopen jaren langzaam tegen ons plafond aan”. Inmiddels evolueerde Van Wijngaarden zelf van vrijwillige organisator tot professional: “Ik ben inmiddels fulltime in dienst bij Libéma Profcycling, organisator van onder andere ZLM Tour en internationale kampioenschappen baanwielrennen en veldrijden. Ik krijg daar de kans eigen evenementen te ontwikkelen en zo heb ik voorgesteld om de Omloop der Zevenheuvelen vanaf dit jaar ook als één van mijn Libéma evenementen te organiseren. Daardoor is de continuïteit van ‘De Omloop’ voor de komende jaren verzekerd”.

Wedstrijd op een steeds hoger niveau
Bovendien komt de ambitie om het NK Wielrennen te organiseren door deze samenwerking weer een stap dichterbij: “Libéma Profcycling is een grote speler op de (inter)nationale markt en beschikt over de juiste contacten om een NK organisatie naar zich toe te trekken wanneer de tijd daar rijp voor is. Je merkt dat sinds we samenwerken met Libéma de energie weer in de vrijwilligersorganisatie is terug gekeerd”. Na moeizame coronajaren was het uitdagend om in 2022 weer met een vrijwilligersorganisatie zo’n groot evenement op te tuigen. De kansen om door te groeien werden kleiner: het evenement überhaupt weer georganiseerd krijgen in de vrije tijd, naast het werk, was al uitdagend genoeg. De nieuwe samenwerking en bijbehorende perspectieven doen de organisatie goed: “Met name op wedstrijdgebied brengt Libéma veel ervaring mee. Waar we voorgaande jaren nog met veel studenten in de koerskaravaan reden, kunnen we tegenwoordig vanuit het Libéma netwerk een beroep doen op professionele, ervaren chauffeurs.”

Net als vorig jaar kent het wedstrijdprogramma ook nu weer een wedstrijd van hoog niveau met de Nederlands-Belgische beloftencompetitie voor renners tot 23 jaar. Opleidingsploegen van World Tour teams als DSM, Intermarché, Lotto en Quickstep zorgen dat veel van de truitjes uit de Tour de France van deze zomer op 9 juli ook in Berg en Dal te zien zijn. Op diezelfde manier was in 2017 Thymen Arensman succesvol bij de Omloop der Zevenheuvelen, die nu bij INEOS-Grenadiers in de grote ronden actief is.

Toertocht
Aan de sfeer van het evenement en de toertocht verandert niets: “We blijven dit evenement op een gemoedelijke, laagdrempelige manier organiseren met betaalbare prijzen die niet veranderen door de inmenging van Libéma. We blijven wat dat betreft de lokale organisator die met veel vrijwilligers en lokaal draagvlak samen een wielerfeest voor de regio organiseert.”

Dat wielerfeest bestaat op zondag 9 juli uit een toertocht met afstanden van 80, 110 en 140km. Deze toertocht draagt het ‘Extra goed geregeld keurmerk’ van de NTFU en laat heel Nederland de prachtige (misschien wel onderschatte) fietsregio van Berg en Dal en Rijk van Nijmegen zien. In het wedstrijdprogramma bieden we ook opnieuw de ruimte aan fanatieke recreanten en regionale sportklasse renners om eens op zo’n uniek klimparcours te mogen rijden. De twee onderdelen komen samen bij start (Afrika Museum) en finish (Van Randwijckweg), evenals voorgaande jaren. “En ook alle buurtbewoners zijn uitgenodigd om dit feestje samen met ons te vieren. Zij ontvingen al een gratis consumptiebon bij de bewonersbrief die op 3.000 adressen is bezorgd”. Bij de bewoners informatie avond wordt het elk jaar rustiger: “de mensen hebben ons evenement door de jaren heen leren kennen en weten dat wij goed rekening houden met de belangen van iedereen.”

foto van omloopderzevenheuvelen.nl


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties