Digitalisering in Nederland – hoe manifesteert de digitale transformatie zich?

Van onze redactie
25 juni 2023

De overheid vertrouwt al jaren op innovatieve technologieën om de samenleving vooruit te stuwen. Geen wonder dat ons land een van de Europese pioniers is op het gebied van digitalisering.

Of het nu gaat om het slim maken van de grote steden of het optimaliseren van de klaslokalen van de achterblijvers – de bevolking profiteert op vele manieren van de digitale transformatie. Maar niet alleen in de publieke sector gaat het vooruit!

Ook de particuliere entertainmentindustrie gaat vooruit – met de gamingindustrie voorop. Het is tegenwoordig gemakkelijk voor klanten om de beste casino's in Nederland waar je live kunt spelen te vinden en te gebruiken. Van virtuele gokautomaten tot live dealertafels, de industrie biedt haar klanten een unieke spelervaring en gebruikt daarvoor ook de nieuwste technologie.

Digitalisering is dus een zegen in vermomming voor de vrijetijdssector. Maar wat is de echte impact van digitalisering op de maatschappij? In dit artikel nemen we de veranderingen en ontwikkelingen die de digitale transformatie met zich meebrengt onder de loep.

Nederland op de 3e plaats in de index
In de digitaliseringsindex liggen alleen Denemarken en Finland voor op ons! Een van de belangrijkste redenen voor digitale vooruitgang is de investering van bedrijven en overheid in digitale transformatie.

Hier vloeien fondsen naar de:

  • Nationaal groeifonds
  • Digitalisering van belangrijke industrieën
  • kunstmatige intelligentie
  • micro-elektronica
  • kwantumtoepassingen
  • Cloud-toepassingen

De overheid investeert dus gericht in technologieën van de toekomst. Tegelijk zorgt ze er ook altijd voor dat bedrijven bij kunnen blijven en biedt ze de nodige financiële ondersteuning waar nodig. Alleen zo kan de overheid hand in hand met de bedrijven beginnen aan een meer digitale toekomst.

Productieprocessen worden steeds meer gedigitaliseerd
Dit is een aspect dat de bedrijven ten goede komt. Zo zijn ze er de afgelopen jaren in geslaagd om digitale technologieën steeds meer te integreren in hun productieprocessen en zich steeds meer te richten op de mogelijkheden van e-commerce. Deze ontwikkeling wordt actief ondersteund door programma's zoals "Mijn Digitale Zaak".

Hierdoor hebben kleine en middelgrote ondernemingen inmiddels indrukwekkende successen geboekt: Ze genereren gemiddeld 15 procent van hun totale omzet door online activiteiten. Door gebruik te maken van sociale media, aangevoerd door de meta-platforms Twitter en YouTube, en door gegevens vakkundig te analyseren, loopt onze economie zelfs voorop in de EU.

Tekstboek adé – proost op de tablet!
Digitalisering reikt nu zelfs tot in de klas. Kinderen van nu groeien op in een wereld die heel anders is dan die van vorige generaties. Al op jonge leeftijd worden ze geconfronteerd met smartphones, tablets en andere technische apparaten. Ze zijn vertrouwd met deze digitale technologieën en omarmen ze enthousiast. Of het nu gaat om het delen van foto's, chatten met vrienden of luisteren naar de nieuwste muziek: alles speelt zich online af.

Maar toen Maurice de Hond zijn dochter naar school bracht, realiseerde hij zich dat het conventionele schoolconcept de kleine "digital natives" niet kon bijbenen. De zakenman was diep verbaasd toen hij zich realiseerde dat scholen nauwelijks veranderd waren sinds zijn eigen schooltijd. Daarom besloot hij in 2013 een school op te zetten die gespecialiseerd is in digitaal leren.

Geïnspireerd door de vader van de iPad noemde hij zijn school "Steve Jobs School". Sindsdien is dit concept in 35 andere scholen geïmplementeerd. Elk kind krijgt een op maat gemaakt lesplan dat elke zes weken wordt vastgesteld in samenwerking met opvoeders, voogden en de leerling zelf.

In plaats van traditionele klaslokalen worden er groepen gevormd en digitale toepassingen ondersteunen de leerlingen bij het lezen en rekenen. De focus ligt op een individuele en moderne leeromgeving die voldoet aan de behoeften van elke leerling.

Slimmer, slimmer – Amsterdam
Amsterdam presenteert een indrukwekkende visie voor een slimme metropool met het project "Amsterdam Smart City". Al meer dan tien jaar richt de stad zich op het bevorderen van duurzaamheid en het invoeren van digitale technologieën. Daarbij wordt ze actief ondersteund door de grootste elektriciteitsleverancier van Nederland, Alliander. Een bijzonder hoogtepunt van deze inspanningen was de toekenning van de prijs "Europe's Capital of Innovation" aan Amsterdam in april 2016. De bijbehorende prijs en het prijzengeld van € 950.000 onderstrepen het belang en de impact van deze initiatieven. Zo heeft de stad bewezen dat ze niet alleen schittert door haar pittoreske grachten en historische gebouwen, maar ook door innovatieve technologieën en toekomstgerichte concepten.

De commissie was diep onder de indruk van de allesomvattende visie die Amsterdam Smart City presenteerde - een visie die zich richtte op innovatie en de implementatie daarvan. Het was een unieke samenwerking tussen bewoners, bedrijven en de overheid, die liet zien dat het concept van een Smart City van stad tot stad kan verschillen, maar dat er altijd innovatieve technologie aan te pas komt. Het doel is om alle onderdelen van een stad efficiënt, duurzaam en intelligent met elkaar te verbinden. Naast de gebiedsdekkende beschikbaarheid van snel internet voor alle huishoudens zijn ook mobiliteitsconcepten, administratieve processen, onderwijsaanbod en onderwerpen op het gebied van afval- en klimaatbescherming van groot belang voor de moderne, toekomstgerichte stad.

Een opmerkelijk voorbeeld is de introductie van een intelligent elektriciteitsnetwerk, het "Smart Grid", in het hele stadsdeel Nieuw West. Door het elektriciteitsverbruik nauwlettend in de gaten te houden, kunnen waardevolle gegevens worden verzameld en kan de effectiefste en efficiënte energiebron worden bepaald.

Worden de grachten binnenkort geregeerd door autonome boten?
Amsterdam staat bekend om zijn vele waterwegen en bruggen, die bijna uniek zijn in Europa. In feite maakt water ongeveer een kwart van het oppervlak van de stad uit, wat een unieke vorm van transport mogelijk maakt. Met dit in gedachten staan Amsterdammers sceptisch tegenover autonome auto's en zijn ze niet bepaald enthousiast over deze technologie.

Er is echter een mogelijkheid dat autonome boten het denkproces van de mensen op zijn kop kunnen zetten. Sinds oktober 2021 varen de eerste "Roboats" door de grachten van de stad. In samenwerking met het Massachusetts Institute of Technology (MIT) wordt in een testfase van vijf jaar onderzocht of deze zelfrijdende boten echt geschikt zijn om mensen en goederen te vervoeren. Deze onderzoeksresultaten kunnen ook belangrijk zijn voor andere steden.

Kaartbetalingen zijn standaard sinds de jaren negentig
Wat zou een slim land zijn zonder de mogelijkheid van contactloos betalen? In dit land is contactloos betalen al sinds de jaren negentig ingeburgerd. Je kunt niet alleen je bankpas, maar ook je smartphone gebruiken om bedragen tot € 25 te betalen met behulp van near-field communicatie zonder een pincode in te voeren of te ondertekenen.

Ondertussen is contactloos betalen zo normaal geworden dat het mogelijk is bij bijna elk verkooppunt of parkeerautomaat, dankzij de lezers die daar geïnstalleerd zijn.

Conclusie
Nederland heeft zich verzekerd van een plaats in de Europese topgroep in de Digitaliseringsindex dankzij bewuste investeringen van bedrijven en overheid en innovatieve projecten zoals de "Steve Jobs School" en "Amsterdam Smart City". De gebieden kunstmatige intelligentie en micro-elektronica spelen hierbij een centrale rol.

Digitale vooruitgang is ook voelbaar in het dagelijks leven van burgers, of het nu gaat om contactloos betalen of autonome boten op de Amsterdamse grachten. Deze positieve ontwikkeling onderstreept het belang van innovatieve technologieën voor een succesvolle toekomst van Europa.


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024