Teddy Bear Hospital CWZ: kreupele knuffels en beren met botbreuken

Van onze redactie
23 juni 2023

Op vrijdagochtend 23 juni vond het Teddy Bear Hospital plaats in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ). Kleuters van de Montessorischool Nijmegen-Oost in Nijmegen brachten hun zieke knuffels mee.

CWZ faciliteert en steunt dit mooie initiatief om kinderen te helpen hun mogelijke angst voor het ziekenhuis te verminderen, terwijl de begeleidende studenten leren hoe ze omgaan met kinderen.

Gebroken pootje
Knuffelziekenhuis het Teddy Bear Hospital is een nagemaakt ziekenhuis, waarbij kleuters hun eigen teddybeer of knuffel meenemen. Samen met een begeleidende student konden de kinderen de pijntjes van hun knuffels verhelpen. Een kleuter, die druk bezig was met onderzoeken, riep uit: ‘Mijn beer heeft een gebroken pootje! Hij is van zijn skateboard gevallen.’ Hoe deze dan vervolgens beter gemaakt wordt? ‘Een pleister, verband en vooral veel knuffelen.’

Een echte dokter
Voor het leggen van het verband, kregen de kinderen de mogelijkheid om een röntgenfoto van hun knuffel te maken. Zo konden ze goed zien waar de breuk zat. Voor knuffels met andere pijntjes, zoals buikpijn of oorpijn, was er de mogelijkheid om met buisjes het bloed te onderzoeken. Vervolgens gingen de knuffels naar de teddyberenapotheek. Daar kregen ze vitaminepilletjes of zelfs toverdrankjes, waardoor ze weer helemaal beter werden. Ook konden de kleuters oefenen met opereren door middel van een zenuwspiraal. Net als een echte dokter.

Fantasie
Ook voor de begeleidende studenten was het een leuke ervaring. Eén van de studenten vertelt: ‘Dit is anders dan een echte behandeling in het ziekenhuis. De kinderen zorgen ervoor dat het een stuk minder serieus is, er komt veel fantasie bij kijken. Het kind heeft de regie, die bepaalt helemaal zelf wat er gebeurt met de knuffel. Ik ben er alleen bij om te begeleiden.’

Teddy Bear Hospital
Het Teddy Bear Hospital is een initiatief van de International Federation of Medical Students Associations (IFMSA) en vindt jaarlijks plaats in meerdere ziekenhuizen in Nederland. Het doel is om ook gezonde kleuters op een speelse manier kennis te laten maken met het ziekenhuis.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen