Lezing: De Donjon van Nijmegen

Van onze redactie
22 juni 2023

De Donjon was een machtige toren van de Valkhofburcht die van ver te zien was. De burcht en de Donjon zijn in 1794 gesloopt. Om het gat in het stadsgezicht op te vullen, werd een park in Engelse landschapsstijl aangelegd.

In 2005 werd het 2000-jarig bestaan van Nijmegen gevierd. Er werd een replica van de Donjon met steigers en doeken nagebouwd. Zo’n 140.000 bezoekers kwamen bij de Donjon kijken en klommen in de toren. Vanwege de populariteit heeft de gemeente Nijmegen in 2006 na een positief referendum besloten een replica van de Donjon in steen te laten bouwen. Ondanks de uitkomst van het referendum werd de Donjon niet herbouwd en bleef de hoognodige aanpak van het Valkhofpark tot op de dag van vandaag achterwege. Schrijver en columnist Vincent Cantrijn heeft een boek geschreven over het proces om te komen tot de herbouw van de Donjon: De Donjon – (n)ooit meer gebouwd Nijmegen. Vincent gaat tijdens deze lezing in op de gebeurtenissen van deze recente Nijmeegse geschiedenis. Waarom kwam de Donjon er toch niet?

De lezing wordt gehouden op 4 juli 2023 in de Mariënburgkapel te Nijmegen. We beginnen om 20.00 uur. De lezing duurt ongeveer 40 minuten en daarna is er gelegenheid tot het stellen van vragen. De kosten voor deze lezing bedragen 5 euro. Voor vrienden van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis is de lezing van Vincent Cantrijn gratis te bezoeken.


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024