Minder overlast en meer parkeerruimte voor bewoners in de Benedenstad door dagkaarten van 30 euro

Van onze redactie
20 juni 2023

In de Benedenstad is het voor bezoekers straks alleen nog mogelijk om een dagkaart te kopen van 30 euro om de auto te parkeren. Voor bewoners en hun bezoek wijzigt er niets. Met deze maatregel wil de gemeente ervoor zorgen dat bewoners makkelijker kunnen parkeren in dit gebied en dat de overlast in de avonduren afneemt.

Dit heeft het college van Burgemeester & Wethouder besloten in de collegevergadering van 20 juni. De gemeenteraad moet nog instemmen met het veranderen van de parkeertarieven. Dan wordt ook duidelijk of en wanneer de maatregel ingaat.

Hoge parkeerdruk in de benedenstad
De parkeerdruk ligt in dit gebied relatief hoog (80%). Door de nieuwe maatregel wordt het voor bewoners makkelijker om in hun eigen wijk te parkeren. Een ander doel is het laten afnemen van overlast. Bewoners gaven bij de gemeente aan overlast te ervaren van ronkende auto’s met harde muziek in de avonduren. Na 23:00 uur was het parkeren hier gratis, wat het een aantrekkelijke hangplek maakte. Wanneer de maatregel ingaat moet men 24 uur per dag, 7 dagen in de week betalen. En dat kan uitsluitend door het aanschaffen van een dagkaart van € 30,-. Stadsbezoekers kunnen goedkoper parkeren in de parkeergarages. Voor bewoners en hun bezoek blijft de situatie gelijk. Zij kunnen parkeren op hun bewoners- of bezoekersvergunning. 

Extra controles
Betaald parkeren gaat gelden voor de wijk Benedenstad, maar niet in het deel dat binnen het afgesloten binnenstadsgebied ligt. Handhaving controleert dag en nacht in dit gebied of mensen zich aan de maatregel houden. De prijs van de dagkaart in dit gebied ligt hoog om de kosten voor deze controles te kunnen betalen. Ook moeten de hogere kosten in dit gebied bezoekers aanmoedigen om in de goedkopere parkeergarages te parkeren. 

Voldoende ruimte in parkeergarages
In Nijmegen is er voldoende plek om te parkeren in de parkeergarages. Deze zijn voor een hele dag parkeren en in de avonduren ook goedkoper. Een dagkaart (alleen te koop in de Eiermarkt-, Mariënburg- en Keizer Karelgarage) kost €14,- en in de avonduren kost parkeren alle garages maar €0,50 per uur. Uiteindelijk wil de gemeente Nijmegen dat er minder auto’s op straat geparkeerd staan, zodat er meer ruimte is voor groen en voor bewoners en bezoekers. Zo wordt de binnenstad aantrekkelijker. Het aantal inwoners van Nijmegen blijft namelijk groeien, maar de ruimte groeit niet mee.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen