Blijf uit de rivieren, het is geen zwemwater!

Van onze redactie
19 juni 2023

Eindelijk, het is tijd voor vakantie! Tijdens een warme dag is het heerlijk om af te koelen bij een rivier. Maar pas goed op, want het is geen zwemwater! Het is namelijk erg gevaarlijk. Helaas moeten hulpdiensten nog regelmatig uitrukken voor mensen die in nood zijn geraakt in bijvoorbeeld de Waal.

Risico’s van zwemmen in rivieren en kanalen
De grootste risico’s van zwemmen in rivieren en kanalen zijn: waterdiepte, stroming en scheepsvaart. Het water tussen de kribben ziet er vaak rustig uit, maar wist je dat ze zijn eigenlijk helemaal niet ingericht zijn om pootje te baden of te zwemmen? Door de scheepvaart en de stroming is de bodem onder water steeds in beweging. Hierdoor kan het water plots een stuk dieper worden. Dit is in troebel water niet goed te zien. Verder zijn er gevaarlijke onderstromingen en kunnen zich draaikolken voordoen.

Zie je een schip? De schipper ziet jou waarschijnlijk niet.
Scheepvaart zorgt ook voor extra gevaar wanneer je aan het zwemmen bent. Vanaf een binnenvaartschip ben je als zwemmer nauwelijks zichtbaar en een schip kan niet zomaar vaart minderen of uitwijken. Grote schepen kunnen enorme zuiging creëren waardoor je als zwemmer in de rivier getrokken wordt.

Zwemmen is op veel plaatsen verboden
Wat veel mensen niet weten is dat zwemmen op veel plaatsen verboden is. Wanneer je toch gaat zwemmen in de vaarweg van rivieren, kanalen of in de buurt van bruggen, sluizen, stuwen of ballenlijnen kan je een boete krijgen van 150 euro.

Toch verkoeling zoeken met dit heerlijke weer?
Bekijk via https://www.zwemwater.nl/ de gebieden waar je veilig het water in kan.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen