Opnieuw subsidie voor sloop en vervanging brom- en snorfietsen van voor 2011

Van onze redactie
13 juni 2023

Vanaf 16 juni 2023 tot en met december 2023 kunnen Nijmegenaren € 400,- subsidie aanvragen om hun oude brom- of snorfiets van voor 2011 te slopen. Dit bedrag wordt tot maximaal € 800,- aangevuld wanneer zij hun oude brommer met benzinemotor vervangen voor elektrische fiets, of een elektrische brom- of snorfiets.

De subsidie helpt inwoners om de stap te zetten naar duurzamer vervoer. Ook kunnen inwoners zich zo voorbereiden op de milieuzone in het centrum van Nijmegen, Hof van Holland en Heijendaal. Vanaf 2025 zijn brom- en snorfietsen van voor 2011 hier niet meer toegestaan. 

Subsidie aanvragen 
De subsidie is een van de maatregelen uit het Uitvoeringsprogramma Luchtkwaliteit 2020 – 2030. In het maatregelenprogramma staat hoe de gemeente voor 2030 wil zorgen voor schonere lucht en gezondheidswinst voor alle Nijmegenaren. De subsidieregeling loopt tot en met 31 december 2023 en kan worden aangevraagd tot het geld op is. Het budget voor deze periode is €100.000,- Nijmegenaren kunnen de subsidie vanaf 16 juni aanvragen via nijmegen.nl/subsidiebrommers. 

Schone lucht op fietspaden 
Slechte luchtkwaliteit is, na roken en de combinatie van slecht eten en weinig bewegen, het derde grote gezondheidsrisico in Nederland. De afgelopen jaren is de lucht in Nijmegen al veel schoner geworden, maar het kan nog beter. Brom- en snorfietsen met een benzinemotor zorgen voor een piek in de luchtvervuiling op fietspaden. Met name de oude modellen van voor 2011 zorgen voor veel uitstoot van stoffen zoals fijnstof en benzeen. Deze stoffen zijn ongezond voor de bestuurders zelf, maar ook voor fietsers en voetgangers. De gemeente wil daarom de luchtkwaliteit op fietspaden verbeteren. De subsidieregeling is daarin een eerste stap.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen