Nijmegen start proef met StadsHopper voor een toegankelijke binnenstad

Van onze redactie
13 juni 2023

In Nijmegen gaat vanaf 1 oktober de StadsHopper rondrijden. Het gaat om een proef van een half jaar. De StadsHopper is een elektrisch aangedreven busje en rijdt een vaste route rond en in de binnenstad. Op verschillende haltes op de route kan er in of uit worden gestapt.

De komende jaren wordt ingezet op het meer autoluw maken van de Nijmeegse binnenstad. Zo blijft er ruimte voor wonen, ondernemen, recreëren en groen in de binnenstad en blijft de binnenstad aantrekkelijk. Om dat te bereiken, wordt onder andere gewerkt aan voorstellen om het stadscentrum af te sluiten voor auto’s van bezoekers. Voorwaarde hiervoor is dat de binnenstad goed bereikbaar blijft op andere manieren dan de auto. Bijvoorbeeld met stap-op-stap-af-vervoer: de StadsHopper. De proef moet inzicht geven of bezoekers van de binnenstad die niet meer in het centrum kunnen parkeren, behoefte hebben aan stap-op-stap-af-vervoer.

De StadsHopper
Iedereen die de binnenstad in wil mag gratis gebruik maken van de StadsHopper. Er is ruimte in het elektrische busje voor maximaal 4 passagiers. Een opklapbare rolstoel en/of rollator kan ook mee. Indien mogelijk, worden de chauffeurs geworven via het WerkBedrijf Rijk van Nijmegen. Busvervoer voor meer passagiers is geen optie op korte termijn omdat hiervoor een ontheffing van de Provincie voor nodig is, die hoogstwaarschijnlijk niet wordt verleend. Gezien de pilotperiode en het weer in die periode is gekozen voor een bus in plaats van andere opties zoals een riksja of golfkar.

De route van de Stadshopper
Het busje rijdt een vaste route rond de Nijmeegse binnenstad. De route is als volgt: Station, Hezelstraat, Plein ’44, Grote Markt, Molenstraat, Stadswinkel/bibliotheek, Valkhof, Waalkade. Het hele rondje rijden kost maximaal 30 minuten. Elk half uur rijdt er dus een busje langs de halte. Zie ook de bijgevoegde routekaart bij dit persbericht.

Actieplan Binnenstad/Hartje Nijmegen
De pilot StadsHopper is één van de projecten van Hartje Nijmegen. De gemeente Nijmegen heeft samen met inwoners, ondernemers en bezoekers van de binnenstad het Actieplan Binnenstad/Hartje Nijmegen opgesteld. In dit plan staan acties en projecten die ervoor zorgen dat de binnenstad een aantrekkelijke plek blijft om te bezoeken, te wonen én te ondernemen. Kijk ook op nijmegen.nl/hartjenijmegen.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen