Dag van de Architectuur Nijmegen

Van onze redactie
13 juni 2023

Bibliotheken, pleinen, overheidsgebouwen en winkelcentra: publieke ruimtes zijn er voor iedereen. Toch voelt dat niet altijd zo, vanwege verschillende letterlijke en figuurlijke drempels.

Op de Dag van de Architectuur leer je met andere ogen kijken naar de gebouwde omgeving, door de blik van verschillende Nijmegenaren. Dit evenement van Architectuurcentrum Nijmegen is gratis toegankelijk, aanmelden kan op www.architectuurcentrumnijmegen.nl

Het thema van de Dag van de Architectuur is dit jaar ´Toegang | Toegankelijkheid´. Toegankelijkheid betekent niet alleen dat een ruimte door iedereen kan worden betreden, maar ook dat iedereen zich hier welkom voelt. Hoewel publieke ruimtes idealiter voor iedereen worden ontworpen, blijkt in de praktijk vaak dat veel mensen én wensen over het hoofd worden gezien.

Drie perspectieven
Tijdens deze dag nemen drie (groepen) Nijmegenaren ons mee naar de plek waar ze zich welkom voelen, om te vertellen wat voor hen belangrijk is aan deze ruimte. Stedenbouwkundige Jeroen van Dijk was ontwerper totdat hij twaalf jaar geleden zijn zicht verloor. Hij vertelt hoe hij architectuur en de stad ervaart als slechtziende en hoe dat verschilt met toen hij nog kon zien. Wat is er nodig om te zorgen dat hij een gebouw kan bereiken en betreden? En welk effect hebben licht en akoestiek?

Een groep jongeren van hiphopplatform The Mansion ontvangt ons op locatie om hun kijk te delen op wat een ruimte veilig en toegankelijk maakt. The Mansion werkt niet alleen aan artistieke ontwikkeling, maar ook aan het bouwen van een gemeenschap en veilige ruimtes waar jongeren kunnen samenkomen.  We dagen hen uit om onder woorden te brengen wat een plek veilig maakt en hoe ontwerp daaraan kan bijdragen. Ze zetten hun artistieke talenten in om hun boodschap over te dragen.

Tot slot gaan we op pad met een Nijmegenaar voor wie stilte belangrijk is, iets wat in een stad vol geluiden soms moeilijk te vinden is. Op wat voor publieke plekken voelt zij zich thuis? En hoe kunnen we ruimtes toegankelijker maken voor mensen met autisme? 

Verplaatsen tussen locaties
Het programma start om 13.00 uur bij Stadsschouwburg Nijmegen. Tussendoor verplaatsen we met de eigen fiets van locatie naar locatie. Is fietsen geen optie voor je? Geef dat dan aan bij het aanmelden. Laat het ons ook weten als je andere behoeftes hebt om dit programma toegankelijk te maken. Wij zorgen dan voor een oplossing.

Datum: zaterdag 17 juni 
Tijd: 13:00 – 15:30 uur
Startlocatie:  Stadsschouwburg, Keizer Karelplein 32H, Nijmegen
Deelname: gratis, klik hier om aan te melden


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen