Nieuw inloopspreekuur: advisering van diëtist over voeding bij kanker

Van onze redactie
10 juni 2023

Heb je vragen rondom voeding en kanker en wat een diëtist voor jou kan betekenen? Met ingang van 4 juli houdt diëtist Mariëlle Claassen elke eerste dinsdag van de maand van 10.00-12.30 uur een inloopspreekuur in het Marikenhuis, Slotemaker de Bruïneweg 163, Nijmegen. Mariëlle is geschoold in het geven van dieet- en voedingsadviezen aan mensen met kanker, zowel tijdens als na de behandelingen.

In de media wordt veel geschreven, gezegd en beweerd over voeding bij kanker. Maar hoe onderscheid je nu het kaf van het koren? Wat is nu wel of niet verstandig in jouw eigen persoonlijke situatie? Mariëlle noemt als voorbeeld het gebruik van kurkuma, in de keuken vaak gebruikt als koenjit. Laboratorium onderzoek laat zien dat kurkuma zou kunnen helpen bij de behandeling van kanker, doordat het de deling van kankercellen remt. Maar of dit bij mensen ook zo gebeurt? In de onderzoeken werden grote hoeveelheden kurkuma gebruikt. Dat is niet te doen in normale voeding dus dan kom je uit op supplementen. Over de veiligheid van kurkuma supplementen is echter nog heel weinig bekend. Wel weten we dat kurkuma van invloed kan zijn op de werking van bepaalde chemotherapie. Dit geeft aan dat deskundig advies van belang is.

Tijdens het inloopspreekuur kan Mariëlle je meer vertellen over de meerwaarde van een gesprek bij de diëtist. Mariëlle : “Je hoort veel over het belang van bewegen voor een goed herstel van conditie, spiermassa en spierkracht. Maar minder mensen zijn bekend met het feit, dat een tekort aan calorieën of eiwitten kan leiden tot onvoldoende effect van de training”. Om dit inzichtelijk te maken zijn geen lange behandeltrajecten nodig. Een diëtist kan de voeding berekenen en daar waar nodig adviseren over bijvoorbeeld eiwitrijke aanvullingen. Natuurlijk zal deze vraag niet direct op het inloopspreekuur beantwoord kunnen worden. Mariëlle kan je dan verwijzen naar een diëtist bij jou in de buurt die eveneens geschoold is in de begeleiding van mensen met kanker.

Elke eerste dinsdag van de maand, tussen 10.00 en 12.30 uur, kun je binnenlopen voor het spreekuur, voor al je vragen met betrekking tot voeding bij kanker. We vragen hiervoor een eigen bijdrage van € 2,50. Aanmelden kan via de agenda op marikenhuis.nl

Locatie: Marikenhuis, Slotemaker de Bruïneweg 163, Nijmegen
Ga voor meer informatie en aanmelding naar marikenhuis.nl


Dit bericht delen:

Advertenties