Onderzoek ‘Joodse burgers in Nijmegen: onteigening en rechtsherstel’

Van onze redactie
9 juni 2023

Op woensdag 14 juni presenteert de Radboud Universiteit de resultaten van een onderzoek naar onteigening van panden van Joodse burgers in de Tweede Wereldoorlog en rechtsherstel en de rol van de gemeente hierin. Dit onderzoek vond plaats in opdracht van de gemeente Nijmegen.

Deze presentatie is op woensdag 14 juni 2023 vanaf 19.00 uur (tot ongeveer 20.30 uur) live te volgen via vimeo.com/event/3467364
Na afloop is de opname ook terug te kijken via vimeo.com/showcase/nijmegen

Besloten presentatie
De presentatie vindt besloten plaats voor een gezelschap van genodigden vanuit de Nijmeegse Joodse gemeenschap en gemeenteraad. De presentatie wordt verzorgd door prof. dr. W.P. (Wim) van Meurs van de Radboud Universiteit. Aansluitend worden er reacties gegeven op de uitkomsten van het onderzoek door burgemeester Bruls en de heer R. Naftaniël namens de Nijmeegse Joodse gemeenschap.

Na afloop zijn de documenten te downloaden op www.nijmegen.nl/nieuws

Aanleiding onderzoek
Tijdens de politieke avond van 7 oktober 2020 werden vragen gesteld over hoe de gemeente Nijmegen is omgegaan met in beslag genomen vastgoed van Joodse gedeporteerden tijdens de oorlogsjaren. In april 2021 heeft de gemeente Nijmegen de Radboud Universiteit opdracht gegeven onderzoek hiernaar te doen.

Het onderzoeksteam van de Radboud Universiteit, onder leiding van prof. dr. Van Meurs, hoogleraar Europese politieke geschiedenis, had als opdracht:

  • een inventarisatie te verrichten van de mate waarin en de manier waarop Joods bezit in de eigen gemeente onteigend en verkocht is tijdens de bezetting;
  • een reconstructie en beoordeling te geven van de manier waarop de gemeente na de oorlog met dit onrecht is omgegaan in het kader van het rechtsherstel.

Het doel van deze opdracht was duidelijkheid scheppen in de rol van de gemeente bij de onteigening van Joods vastgoed tijdens de bezetting en bij het rechtsherstel na de bezetting. Tevens wil de gemeente helderheid over de vraag of de gemeente naheffingen en eventuele boetes heeft opgelegd aan de Joodse pandeigenaren of hun nabestaanden.

Foto: Razzia op Joden. Beeldbank WO2 - NIOD


Dit bericht delen:

Advertenties