Ook volgend jaar Avondvierdaagse voor ouderen en mindervaliden!

Van onze redactie
10 juni 2023

Na een teleurstellende Avondvierdaagse voor Ouderen en Mindervaliden in 2022 vroeg het bestuur van de Stichting zich af of het zinvol was om door te gaan. Het antwoord werd deze week gegeven, na een heel fijne 50e editie: 'Ja!'

In gesprekken met deelnemende organisaties werd al snel duidelijk dat er wel degelijk belangstelling bestond om het evenement, vier dagen wandelen met veelal rolstoel gebonden ouderen, in de omgeving van Brakkenstein nog steeds levensvatbaar is. Belangrijke motivatie was ook het feit dat de Avondvierdaagse voor Ouderen en mindervaliden Brakkenstein dit jaar voor de 50ste maal georganiseerd werd.

Het begon allemaal in 1973 met een avondvierdaagse voor de bewoners van de bejaardentehuizen St. Josephshof en Boszicht. Begonnen werd met de afstanden 1,5 – 3 – 5 en 10 kilometer.

In 1975 kwam het verzoek van andere bejaarden en verpleeghuizen of zij ook een avond in Brakkenstein mee mochten lopen. Dat bleek zo goed aan te slaan dat die daarna alle vier de avonden in Brakkenstein aansloten. Daarna volgden ook de verpleeghuizen Joachim & Anna en Dekkerswald.

Het aantal deelnemers groeide zodanig, dat het niet meer mogelijk was om alle deelnemers vanuit Boszicht te laten vertrekken. Iin 1986 vertrokken de deelnemers aan de 1,5 en 3 kilometer vanuit Huize Boszicht, terwijl de 5 en 10 kilometerlopers vanuit het clubhuis van rksv Brakkenstein vertrokken.

Met ingang van de avondvierdaagse 1998 vertrekken alle deelnemers vanuit het clubhuis van rksv Brakkenstein. De deelnemers komen uit verpleeg- en verzorgingshuize uit geheel Nijmegen.

Inmiddels mogen wij de Waalboog (Joachim en Anna en Nijevelt), ZZG (Eikenhorst Plataan en Boszicht), Kalorama (De Veste), alsmede fysiotherapiepraktijk Danielsplein tot de vaste deelnemers rekenen. Ook zelfstandig wonende ouderen worden inmiddels tot de deelnemers gerekend.

Maandag 5 juni om 18.30 uur gaf wethouder Daemen het startsein voor de 50ste Avondvierdaagse voor Ouderen en Mindervaliden Brakkenstein. Het parkoers bracht de deelnemers naar Heumensoord, waar zij (op de plaats van het tentenkamp, konden genieten van een kop koffie of frisdrank met een koekje, terwijl het muziekgezelschap Fan Tattemme voor een vrolijk intermezzo zorgde.

Aan de finish werden zij weer opgewacht door Fan Tattemme, die met hun optreden er voor zorgden een heerlijke avond op een fijne manier werd afgesloten.

Op dinsdag 6 juni ging de route via de Parkzoom naar landgoed Brakkenstein, waar de deelnemers werden opgewacht door Harmonie Tarcitius. Uiteraard was ook de catering weer van de partij.

Deze avond was er hoog bezoek. Niemand minder dan de heer v.d. Lans, recordhouder van de Nijmeegse Vierdaagse, bracht een bezoekje om zijn vrouw aan te moedigen. Uiteraard kreeg hij een warm applaus van de deelnemers

Op de derde avond bracht het parkoers de deelnemers via de Scheidingsweg naar De Veste, waar de rust was. Drumfanfare Michael zorgde voor het muzikale intermezzo, en begeleidde de deelnemers vervolgens naar de finish, waar zij voor een feestelijke binnenkomst zorgden.

De vierde avond bezochten de deelnemers het Radboud terrein. Via Berchmanianum bereikte men de parkeerplaats bij het Max Planckinstituut, waar zij werden opgewacht door de catering en door dweilorkest De Blue Mops.

Maar belangrijk was natuurlijk ook de aanwezigheid van Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen. Hij feliciteerde de deelnemers en schonk ook aandacht aan het feit dat de Avondvierdaagse voor Ouderen en Mindervaliden Brakkenstein voor de 50ste maal werd gehouden. Hij complimenteerde drie mensen die vanaf het eerste begin zich voor deze avondvierdaagse hebben ingezet., dhr. en mw. Kok en dhr .Cuub de Bruijn. Mw. Kok ontving van hem een boeket bloemen.

Dhr. Bruls maakte links en rechts een praatje met de deelnemers en vrijwilligers, en ging met hen op de foto.

Intussen ontvingen de deelnemers hun 4-daagse medaille, alsmede een aandenken aan deze 50ste Avondvierdaagse. Dit aandenken, een sleutelhanger met opdruk, ontvingen ook de vrijwilligers (duwers etc.), alsmede de vrijwilligersspeld van het wandelverbond.

Vervolgens gingen de deelnemers op weg naar de finish, waar De Blue Mops weer klaar stonden om hen een muzikale hulde te brengen.

Om de Avondvierdaagse voor Ouderen en Minder Validen mogelijk te maken kan de organisatie een beroep doen op vele vrijwilligers. "We noemen hier graag de mensen die de aanrijroute voor de busjes vrijhouden, de verkeersregelaars, de marsbegeleiders, de cateraars op de rustplaatsen en de medewerkers van het clubhuis van rksv Brakkenstein.

Uit de vele positieve reacties blijkt wel dat de deelnemers, maar ook de begeleiders en de vrijwilligers van de organisatie, met veel plezier terugkijken op dit zeer geslaagde evenement. Om met de woorden van een groot aantal deelnemers te spreken: “Totot volgend jaar”."

M. Kok, voorzitter
Fotografie: Geert Timmer


Dit bericht delen:

Advertenties