Tentoonstelling ‘Bestemming: Hoop’ in het Van ‘t Lindenhoutmuseum

Van onze redactie
8 juni 2023

Vanaf 18 juni is in het Van ‘t Lindenhoutmuseum de tentoonstelling ‘Bestemming: Hoop’ te zien. Deze tentoonstelling gaat over de Hongaarse ‘kindertreinenactie’ na de Eerste Wereldoorlog. Toen kwamen 30.000 Hongaarse kinderen voor korte of langere tijd naar Nederland, en enkelen daarvan naar Nijmegen.

De ‘kindertreinenactie’ is een internationale humanitaire actie die tussen 1920 en 1930 plaatsvindt. De treinen brachten de kinderen naar een aantal landen in Europa, om daar aan te sterken van de beproevingen die ze doorleefd hadden in de Eerste Wereldoorlog en tijdens de daaropvolgende revoluties in Hongarije. Ongeveer 10% van de 30.000 kinderen die naar Nederland komen, vestigt zich er definitief. Door deze actie ontstaan tussen Hongarije en Nederland sterke persoonlijke, culturele en economische contacten.

Componist en violist Zoltán Székely
In de tentoonstelling licht het museum een aantal kinderen uit. Bijvoorbeeld de componist en violist Zoltán Székely, die in Nijmegen terechtkwam bij de familie Everts op de Berg en Dalseweg 127 (villa Anstruwe). Hij trouwde met de dochter. De beroemde Hongaarse componist Béla Bartók bezocht hem twee maal in Nijmegen.

Bij een Nijmeegs gastgezin
Ook Márta Bubics, geboren in 1905 in Boedapest, is een van de kinderen die met een van de eerste kindertreinen in april 1920 naar Nijmegen komt. Bubics is vijftien jaar als ze met haar broertje Gyurka (György) bij een gastgezin wordt geplaatst. De vader van het gastgezin is dan 28 jaar oud. Het gezin heeft twee kleine kinderen. Tot op heden weten we niet wie dit gastgezin was.

Concerten in het museum
Op 15 juli en 27 augustus 2023 organiseert het museum in samenwerking met de Stichting Zoltán Székely concerten met Hongaarse klassieke muziek, met werk van Zoltán Székely en Béla Bartók. Aanmelden kan via info@vantlindenhoutmuseum.nl, prijs € 15,- per persoon.

‘Bestemming: Hoop’ is te zien van 18 juni t/m 1 oktober tijdens reguliere openingstijden. Toegang tot het museum is gratis met een Museumkaart. Bekijk de website van het museum voor actuele openingstijden.

Deze tentoonstelling was eerder te zien in het Historisch Museum Budapest in 2022. Roland Perényi (BTM) en Orsolya Réthelyi (ELTE) waren de conservatoren. Deze tentoonstelling is mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van de Ambassade van Hongarije in Den Haag.


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024