Populaire pubquiz uit café naar de kerk

Van onze redactie
8 juni 2023

Op dinsdag 20 juni vindt de 1e Nationale Orgel Pubquiz met livemuziek plaats in de Nijmeegse Stevenskerk. De bezoeker kan er naar veel en diverse muziek van bekende componisten luisteren en tegelijk de uitdaging aangaan om zijn of haar kennis van muziek, componisten en het orgel te testen. Dit alles onder het genot van een drankje. Aan de alwetende orgelkenner wordt een passende prijs uitgereikt. Dit evenement is de opening van de Concertzomer 2023 van de Nijmeegse Orgelkring.

De Nationale Orgel Pubquiz begint om 20.30 uur. De toegang bedraag €15,-. Kaarten zijn online verkrijgbaar via Openingsconcert - Ik Ben Aanwezig.

De 1e Nationale Orgel Pubquiz is een nationale primeur en haalt de populaire pubquiz uit het café naar de kerk, waar het quiz-element geïntegreerd wordt in een live orgelconcert. De quiz wordt gedragen door de muziek en bestaat uit meerdere rondes met vooral veel luistervragen over onder meer componisten, werken van Bach, verborgen melodieën of gebruikte orgelregisters. De vier professionele Nijmeegse organisten, Berry van Berkum, Dirk Luijmes, Jetty Podt en Joost Langeveld staan klaar om fragmenten van orgelcomposities of korte improvisaties te spelen en daarbij uitdagende vragen te stellen. Orgeldeskundige Joost Langeveld treedt op als commentator. De quizrondes worden afgewisseld met intermezzo’s waarin de bezoeker ontspannen met een drankje kan luisteren naar een aantal klassiekers uit de orgelmuziek.

De concertbezoeker kan zowel individueel als in een team meedoen aan de quiz. Bij binnenkomst worden de teams gevormd. Meedoen is overigens niet verplicht, men kan ook alleen komen luisteren. De quiz is voor iedereen geschikt, zowel de Nijmeegse concertbezoeker, de toerist die en passant een concert meepakt als de notoire orgelfanaat die stad en land afreist voor het bijwonen van concerten. Stadsorganist Jetty Podt is initiatiefnemer van de concertpubquiz. “Je kan met een orgel heel veel verschillende dingen laten horen. Daarbij kan je dan ook hele diverse vragen stellen over van welke componist iets wordt gespeeld, welke compositie, maar ook met welk register de organist dit speelt. Daarmee wordt weer eens duidelijk hoe veelzijdig dit instrument is. De quiz vindt plaats in een café-achtige setting, waar mensen van een team elkaar kunnen ontmoeten in plaats van stijf naast elkaar naar een concert te luisteren. Het werkt inspirerend en verbindend om samen naar de muziek te luisteren. Bovendien weten zes of acht meer dan één.”

Als de pubquiz succesvol blijkt heeft Podt ambities om deze interactieve concertvorm uit te rollen in het hele land. “Net als het Nationale Dictee.”


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen