Tegelophaaldagen: 5500 tegels eruit bij 35 adressen

Van onze redactie
6 juni 2023

Start tegelophaaldagen met wethouder Broeren

Wethouder Broeren (openbare ruimte, wijken) gaf vrijdag in Grootstal het startschot voor de tegelophaaldagen van Dar en Operatie Steenbreek. Inwoners van deze wijk en St Anna, Hatertse Hei en Hatert konden afgelopen weekend meedoen. Dit keer gingen er op 35 adressen 5500 tegels uit. De tegelophaaldagen vonden voor het derde jaar op rij plaats en leverden in totaal bijna 30.000 tegels op.

Foto: Wethouder Jean Paul Broeren en Linda Vermeulen tijdens de tegelophaaldagen 2023. Foto: David van Haren.

Wethouder Jean Paul Broeren benadrukte het belang van vergroening in de gemeente Nijmegen. "Mooi om hier vandaag in Grootstal te staan en enthousiaste mensen te treffen die tegels uit de tuin halen. We zien steeds meer extremen in het weer. Het regenwater dat naar beneden komt willen wij de grond in laten zakken, zodat het niet meer rechtstreeks het riool in gaat vloeien. Het riool zal dan snel overstromen en dan zullen we Nijmegen onder water gaan krijgen. Het is dus echt wel van belang dat hier veel aandacht voor is", aldus de wethouder tijdens zijn bezoek aan een van de deelnemers, de familie Vermeulen.

Leuk voor zoontje
Linda Vermeulen is eind januari met haar man Koen en zoontje Jonas in Grootstal komen wonen en heeft in de achtertuin aan beide zijden een rij tegels weggehaald. “We vinden het gezellig om wat meer groen in de tuin te hebben en het is beter voor het milieu en de afwatering. Ook is het voor ons zoontje van 2 leuk om te zien hoe planten groeien en dat je bijvoorbeeld groente ook zelf kan kweken in je eigen tuin. En met het witte zand dat onder de tegels lag, speelt hij nu in de zandbak.” Als dank voor hun bijdrage ontvingen alle deelnemers twee zakken compost en bloemzaadjes van Dar en een Steenbreek-folder met groene tips.

Waarom stenen eruit, groen erin?
Veel tuinen zijn verhard met tegels. Hier gaan geen regendruppels doorheen. En dat is zonde, want als het regent stroomt het regenwater regelrecht het riool in. En dat water kunnen we juist goed gebruiken als het langere tijd droog is. Als de stenen eruit zijn zakt het regenwater in de bodem en vult dat het grondwater aan. Daarnaast hebben vlinders, bijen en vogels veel meer aan groene tuinen. Daarom zeggen wij: stenen eruit, groen erin!

Tweede ronde
In het najaar – op 6 en 7 oktober – zijn er opnieuw tegelophaaldagen, dan in de wijken Heseveld, Waterkwartier, Willemskwartier en Wolfskuil. Aanmelden kan na de zomer, hou www.dar.nl/steenbreek in de gaten.

Voor informatie over het vergroenen van je tuin, neem een kijkje op www.steenbreeknijmegen.nl

Foto: Familie Vermeulen met Dar afvalcoach Arre Harmsen en wethouder Jean Paul Broeren. Foto: David van Haren.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen