Jubileumeditie Swim to Fight Cancer in Nijmeegse Spiegelwaal

Van onze redactie | Fotograaf: Geert Timmer & Ger Neijenhuyzen
2 juni 2023

Iedereen kent helaas wel iemand die getroffen is door kanker - met of zonder goede afloop. Zwemmen met het doel dat kanker in de toekomst geen dodelijk ziekte meer is. Dat staat centraal tijdens de jubileumeditie van Swim to Fight Cancer in de Nijmeegse Spiegelwaal. Bekijk hier ons verslag van vorig jaar.

Op zondag 10 september springen honderden deelnemers in het diepe. Iedereen die ziek is of was, en zij die respect willen tonen aan een geliefde die is getroffen door kanker, kan meedoen aan alweer de vijfde editie. Het wordt een dag met een lach en een traan, voor jong en oud.

Ieder uur 14 nieuwe kankerdiagnoses
Per jaar krijgen in totaal meer dan 124.000 mensen kanker, dit zijn er 14 per uur. Stichting Fight Cancer wil iets doen aan deze schokkende aantallen. Wetenschappelijk onderzoek én preventie gaan daarbij hand in hand. Daar is geld voor nodig. De stichting inspireert vanuit die gedachte burgers om in actie te komen om geld op te halen voor onderzoek. Daarom wordt dit jaar op zondag 10 september alweer de vijfde editie van het landelijke evenement Swim to Fight Cancer in Nijmegen georganiseerd. Met de vorige vier edities hebben de deelnemers en sponsoren al meer dan een half miljoen euro opgehaald.


“In 2020 is mijn vader veel te jong aan kanker overleden. In 2019 deed ik voor het eerst mee aan de Swim in Nijmegen. Sindsdien is sporten voor het goede doel een houvast voor mij die ik gebruik om het verlies van mijn vader een plekje te geven. De energie die ik krijg van het publiek en het behalen van de finish geven mij zoveel kracht!” - Deelnemer en lid organisatie, Cindy Franken-Hendriks.

Vriendenuitje of teambuilding
Veel vriendengroepen, maar ook gezinnen en collega’s nemen deel aan het jaarlijks terugkerende evenement. “Geweldig om te zien dat veel organisaties een maatschappelijke bijdrage willen leveren. Dat kan door actief mee te doen met een business team of als sponsor van het evenement. Vrienden verruilen hun barbecue of avondje bowlen voor een actief moment samen. En gezinnen vervangen hun dagje pretpark voor de Swim als uitje. Dat vind ik fantastisch!” - Vrijwilliger Michael Habeck.

Een goede voorbereiding is het halve werk
Alle deelnemers, zowel individueel als team, krijgen een eigen actiepagina. Deze pagina kan persoonlijk worden ingericht met een eigen verhaal en donatielink. Hiermee haal je als deelnemer zelf geld op voor onderzoek. “Het mooie van de Swim is dat je geen goede zwemmer hoeft te zijn om mee te kunnen doen. Een schoolslag én zwemdiploma volstaan al om de 500, 1500 of 3000 meter te trotseren. We helpen de deelnemers natuurlijk ook. We bieden regelmatig gratis openwater zwemtrainingen aan voor het verbeteren van de techniek.” vertelt voorzitter Astrid van Hest.

Zwem jij ook mee? Aanmelden kan via: www.swimtofightcancer.nl/nijmegen 


Dit bericht delen:

Advertenties