Onthulling literair baken Jeroen Brouwers

Van onze redactie
30 mei 2023

Jeroen Brouwers, een van de belangrijkste naoorlogse auteurs uit het Nederlandse taalgebied, krijgt een literair baken. Op zaterdag 3 juni om 15.00 uur wordt het feestelijk onthuld bij het hoekpand Lage Markt en Nonnenplaats in de benedenstad van Nijmegen. Gwennie Debergh, de weduwe van de in 2022 overleden auteur, zal het onthullen na een korte toespraak van Marc Beerens, die het initiatief voor dit baken heeft genomen.

Weinig bekend is dat Jeroen Brouwers begin jaren ‘60 als journalist gewerkt heeft bij de Gelderlander Pers, niet bij het dagblad maar bij de afdeling bedrijfsbladen. Hij woonde toen ook enige tijd in Nijmegen, tot hij in 1962 aangenomen werd bij De Geïllustreerde Pers in Amsterdam.

Brouwers heeft in twee van zijn literaire werken iets van zijn herinnering aan Nijmegen verwerkt. De toneeltekst Zonder onderschriften (1980) speelt zich af in de woning van de ouders van zijn eerste echtgenote, gelegen in de Nijmeegse binnenstad. De tekst van het baken is afkomstig uit zijn roman De zondvloed (1988) en is nauw verbonden met de Nijmeegse benedenstad.

Literaire Bakens Nijmegen is trots dat zijn 35ste literair baken gewijd is aan Jeroen Brouwers, wiens rijke oeuvre veelvuldig is bekroond. Voor zijn eerste roman Joris Ockeloen en het wachten (1967) ontving hij de Vijverbergprijs en zo’n twintig prijzen later werd de Libris Literatuurprijs toegekend aan zijn laatste roman Cliënt E. Busken (2020). De Radboud Universiteit verleende hem in 2018 een eredoctoraat, waarvoor hij zich oprecht dankbaar toonde.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen