Nijmegen autodiefstalgemeente nummer 1 van Gelderland

Van onze redactie
28 mei 2023

Met de sleutel in je hand aankomen bij een lege parkeerplaats: binnen de provincie heb je in Nijmegen de grootste kans op een gestolen auto.

Per 10.000 huishoudens werden er de eerste vier maanden van het jaar 7,5 motorvoertuigen gestolen, ruim drie keer zoveel als elders in Gelderland. Na Nijmegen zijn Tiel en Hattem de onveiligste gemeenten om je motorvoertuig te parkeren. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie en het CBS.

In Gelderland worden in 2023 gemiddeld 2,4 auto’s gestolen per 10.000 huishoudens. De kans op een diefstal is hiermee kleiner dan landelijk gemiddeld (3,7), al zijn er wel grote verschillen per gemeente. 

Nijmegen autodiefstalgemeente van Gelderland
Motorvoertuigen staan verreweg het minst veilig geparkeerd in Nijmegen. De top 5 gemeenten in Gelderland met de meeste kans op een autodiefstal is als volgt:

  • Nijmegen: 7,5 autodiefstallen per 10.000 huishoudens
  • Tiel: 6,3 autodiefstallen per 10.000 huishoudens
  • Hattem: 5,8 autodiefstallen per 10.000 huishoudens
  • West Maas en Waal: 4,7 autodiefstallen per 10.000 huishoudens
  • Arnhem: 4,2 autodiefstallen per 10.000 huishoudens

Niet in elke gemeente ging het overigens mis. Zo was er van januari tot en met april 2023 in twaalf verschillende Gelderse gemeenten geen enkele diefstal van een motorvoertuig. Onder andere in Harderwijk, Epe en Berkelland was dit het geval. Bekijk de cijfers van alle gemeenten op de onderzoekspagina: https://www.independer.nl/autoverzekering/info/diefstal/onderzoek/autodiefstal-2023 

“Je bent voor de diefstal van een auto alleen verzekerd als je WA plus of Allrisk bent verzekerd. Met alleen een WA verzekering val je dan dus buiten de boot.  Denk daar dus goed over na als je een autoverzekering afsluit. Als je een vergelijking doet, kijk dan goed wat een WA plus meer kost dan een WA verzekering. Maak dan een goede afweging”, aldus expert autoverzekeringen Menno Dijcks van Independer. 

In 2023 al bijna 3.000 autodiefstallen in Nederland
Van januari tot en met april dit jaar werden al 2.972 motorvoertuigen gestolen in Nederland. Bijna de helft van deze incidenten vond plaats in Noord- en Zuid-Holland. Gelderland is goed voor 7,7% van alle autodiefstallen. 

Opvallend is dat niet alle auto’s even populair zijn in het dievengilde. Vorig jaar was de populairste auto om te stelen, een Toyota. Maar liefst 1 op de 6 gestolen auto’s was van dit Japanse automerk. “Vooral de 83% stijging bij de diefstal van Toyota’s valt mij enorm op. Toch is het verzekeren van Toyota’s nog niet duurder geworden, maar dat kan natuurlijk wel gaan komen als deze trend doorzet”, legt auto-expert Menno Dijcks van Independer uit.


Dit bericht delen:

Advertenties