Eckhartlezing door Wouter Slob: ‘Over een roos zonder waarom en van God spreken’

Van onze redactie
28 mei 2023

Wouter Slob: “Volgens de Eckhartleerling Angelus Silesius kent de roos geen waarom: ‘zij bloeit omdat zij bloeit.’ Er is geen andere reden voor het leven dan het leven zelf. Voor de hedendaagse denker John Caputo is dit een voluit religieuze gedachte omdat het omarmen van de wereld nooit om iets anders gaat dan om het ontvangen van het leven. Niet zelden leek het in de godsdienst juist om ‘iets anders’ te gaan en werd geloof in verband gebracht met iets hogers, of diepers, of hierna’s. Om die reden wordt het geloof tegenwoordig niet zelden afgewezen want het bovennatuurlijke is in kwade reuk komen te staan. Maar zou de geur van de roos ons niet terug kunnen brengen naar een spiritualiteit van dankbaarheid? En naar een God die wij niet doorgronden, maar die ons kent?”

Wouter Slob (1965) is predikant van de Protestantse Gemeente Nijmegen (PKN). Hij studeerde theologie en filosofie. Hij bekleedde van 2009 tot 2019 aan de Rijksuniversiteit Groningen de bijzonder leerstoel Protestantse Kerk, Cultuur en Theologie. Slob staat bekend als een scherpzinnig denker en bevlogen spreker, wetenschapper maar ook pastor. (foto Cor Sikkens).

– De Eckhartlezing wordt gehouden op donderdag 1 juni 2023 in de Dominicuskerk >>
te Nijmegen, uitsluitend bereikbaar via de hoofdingang aan het kerkplein, Prof. Molkenboerstraat 5. Er is een ringleiding beschikbaar.

– De lezing begint om 19.30 uur; na een koffiepauze rond 20.30 uur is er tot 21.30 uur gelegenheid  om vragen te stellen en opmerkingen te maken.

– De entree bedraagt 10 euro.

– Vriendenbijdrage wordt op prijs gesteld op bankrekening NL44 INGB 0000 1456 01 t.n.v.        Albertinumgenootschap, Nijmegen (ANBI: opgeven AG/orde der dominicanen).

Website: www.albertinumgenootschap.nl
Mail: info@albertinumgenootschap.nl


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen