AQUA-NOVIO’94 hofleverancier van nieuwe Gelderse kampioenen

Tekst: Ivo Schaap | Foto’s: Ruud van Dorst
26 mei 2023

De afgelopen twee weekenden (te weten 13, 14, 20 en 21 mei) verzamelde de top van zwemmers uit de regio Oost zich in het Sportfondsenbad Nijmegen-West. Daar werden de Gelderse Kampioenschappen lange baan zwemmen gehouden.

Voor veel zwemmers eindigt het seizoen na deze Gelderse Kampioenschappen. Voor andere zwemmers is het dé laatste kans om zich te plaatsen voor het N(J)K of het NK Sprint. Zo heeft elke zwemmer zijn/haar eigen belangen of uitgangspunten gedurende deze twee weekenden.

Met maar liefst 39 zwemmers en 25 estafetteteams was Aqua-Novio’94 uit Nijmegen deze vier wedstrijddagen actief. Er werden maar liefst 167 nieuwe persoonlijke records werden gezwommen. Door veel van de afgevaardigde zwemmers van de Nijmeegse zwemvereniging werd er dus op het juiste moment gepiekt.
De grootste verbetering aan Nijmeegse kant werd gezwommen door Mink Hugen. Hij ging op de 50m rugslag van 41.51 naar een tijd van 33.39. Een verbetering van maar liefst 155%.

De Nijmeegse zwemmers wisten, middels deze goede uitslagen, beslag te leggen op de eerste plaats van het medailleklassement. Met maar liefst 54 gouden-, 53 zilveren-, en 41 bronzen medailles torenden ze ver boven de andere zwemverenigingen uit. DWK wist 102 medailles te verzamelen en De Ward 24 stuks. Deze zwemverenigingen eindigden daarmee respectievelijk op een tweede en derde plaats in het medaille klassement.

Aqua-Novio’94 organiseerde deze kampioenschappen met de KNZB Regio Oost. Gezamenlijk zorgden ze ervoor dat de vier wedstrijddagen vlekkeloos verliepen. Dit was niet gelukt zonder de inzet van de vele zwemouders in de rol als vrijwilligers namens de organiserende zwemvereniging.