Kersten Wielersport door passie een begrip in Nijmegen!

Van onze redactie
25 mei 2023

Een overname of doorstart van een wielersportzaak die ten einde komt, is lang niet altijd vanzelfsprekend. Bij Kersten Wielersport in Nijmegen gebeurde het toch, op een voor de branche bijzondere manier:via sharefunding. Achtentwintig personen kochten aandelen en brachten de winkel samen weer tot leven.

“De cirkel is nu min of meer rond”, zegt bedrijfsleider Berry Heuveling. “Dit is de plek waar ik lang heb gewerkt.” Heuveling stond vele jaren als verkoper op de loonlijst bij Kersten Wielersport, tot hij twaalf jaar geleden de overstap maakte naar Specialized.

Net voordat zijn wegen en die van Specialized scheidden, belde Pascal Arts, een goede bekende die in het verleden de Racing Sport-divisie van Juncker oprichtte en successen had met Campagnolo Sportswear in o.a. de Benelux, maar de laatste jaren als ondernemer van start-ups (StartupDesk in Amsterdam) buiten de tweewielerbranche actief is. Heuveling: “We kennen elkaar al lang, we komen allebei uit Nijmegen”. En dat niet alleen: Pascal heeft 25 jaar geleden ook bij Kersten Wielersport gewerkt.

Arts vertelde Heuveling aan de telefoon over zijn overnameplannen. Rob Kersten, de vorige eigenaar van Kersten Wielersport, raakte ongeneeslijk ziek en had zijn zaak te koop gezet. In maart 2021 hoorde Pascal dat Rob geen geschikte overnamepartij kon vinden en had zijn bedrijfspand daarom op Funda gezet

Hoe meer Arts er met mensen uit zijn inner circle en Nijmegen over sprak, hoe positiever hij werd. “Ik zag kansen voor Kersten Wielersport, een winkel met 63 jaar historie in de oudste winkelstraat van Nederland, waar gemiddeld per week zo’n tweehonderdduizend mensen voorbijkomen. Ik wilde eigenlijk alleen de naam en verder een lege schoenendoos overnemen. Qua personeel en assortiment gaf ik er de voorkeur aan om uiteindelijk met het verleden te breken en toch wat andere keuzes te maken, alles kon gemotiveerder. En ik vond het ook tijd worden dat Kersten Wielersport meer op elektrisch zou inzetten”.

Sharefunding
Met het ja-woord van Heuveling op zak en een gedeelde filosofie, ondertekende Arts het huurcontract. Inmiddels had hij het financiële plaatje inzichtelijk gemaakt. Samen met zijn compagnon Armand Lipperts van StartupDesk wilde hij de overname op een voor de fietsenbranche volstrekt nieuwe manier aanvliegen. Niet met (alleen) een eigen inverstering of geld van de bank, maar via sharefunding. Daarbij wordt geld opgehaald bij ondernemers en investeerders, maar ook bij mensen die het desbetreffende project gewoonweg een warm hart toedragen. Zij worden aandeelhouder, krijgen dividend uitgekeerd. Daarmee is sharefunding wezenlijk iets anders dan crowdfunding.
“Vroeger klopte je voor dit soort investeringen aan bij de bank. Maar dat vind ik eerlijk gezegd niet meer van deze tijd. Het brengt grote risico’s met zich mee, je brengt heel wat vreemd vermogen in de onderneming met bijkomende financiële verplichtingen. En daarbij kan het gewoon veel slimmer. Wat hebben we gedaan: we hebben de BV Kersten Wielersport onder een corporatie geplaatst. De achtentwintig aandeelhouders, die zich vorig jaar via een open intake hebben aangemeld, hebben de corporatie in eigendom. Zij hebben bij elkaar tweehonderdduizend euro ingelegd, het bedrag dat we nodig hadden voor onder meer de winkelinrichting, werkplaats en investering in de voorraad”, aldus Arts.

“Volledige eigendom van de zaak vind ik achterhaald. Bovendien is het heel erg gaaf als je via sharefunding van investeerders en klanten je ambassadeurs kunt maken. Zij zijn aandeelhouder en krijgen dividend omdat ze durfden te investeren, naast enkele andere voordelen, zoals korting in de winkel. Iedereen heeft de kans gekregen om onderdeel te zijn van de doorstart van Kersten Wielersport”, zegt Arts, die het platform Eyevestor gebruikte om het benodigde geld binnen te harken. “Iemand die jarenlang in Nijmegen heeft gestudeerd en de zaak vanuit die tijd kende, heeft een klein pakket afgenomen. Maar er zitten ook ondernemers tussen die grotere bedragen hebben ingelegd. Sharefunding maakt je businesscase sterker.”

www.kerstenwielersport.nl


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen