[column] LS Zomerse feestjes

Tekst: Carolus
24 mei 2023

Na een verregend voorjaar kondigt de zomer zich eindelijk aan. De zonnestralen swipen het opgebouwde chagrijn met een paar vegen weg. We maken vakantieplannen, zoeken de tuin of een terras op en vieren de zomer.

Vooral jongeren doen dat letterlijk en maken er een feest van. En daarvoor móet je in Nijmegen zijn. Onze old city staat bol van feestjes en is vanaf nu tot begin oktober `the place to be`, waar je je elk weekend kunt laten pakken door telkens weer een `new vibe`. Je moet voor die vibraties natuurlijk wel openstaan, want de talloze 90`s, Trek-, Drift-, Parasólfestivals, Music Meetings en Rabbit Holes vergen nogal wat van je conditie. Je wil natuurlijk niet totaal uitgeput naar Doornroosje in die weekenden zonder mega-momenten. En stel je je eens voor dat je op de door-de-weekse middagen op je favoriete terras in de Molenstraat of de Grote Markt in slaap sukkelt en al die vibes mist die daar voorbijlopen!

Er is wel een probleem. Al die leuke momenten met `excentriek entertainment` en `gevarieerde randprogramma`s` rijkelijk gevuld met `food`, cocktails en bier kosten klauwen met geld. Wie zal dat betalen? Het antwoord is simpel: jij! Je betaalt het uiteindelijk allemaal zelf. De artiesten, de consumpties, het personeel en de winst van de ondernemers. Of door mega-toegangsprijzen óf door torenhoge consumptieprijzen en meestal voor beiden.

Maar ook al heb je weinig te makken, je wilt er toch niets van missen, want als jongere heb je behoorlijk last van FOMO. Na alle coronabelemmeringen is FOMO een nieuwe allergie: `fear of missing out`, overal bij willen zijn uit angst om iets te missen. Dus de evenementenindustrie draait weer op hoge toeren.

Gelukkig zijn de Vierdaagsefeesten als vanouds voor niks. Nou ja, voor niks gaat de zon op, maar voor geen enkel feestje hoef je die week entree te betalen. Voor de consumpties des te meer, de torenhoge kosten moeten ergens van betaald worden. Meegebrachte sixpacks zijn dan wel een doorn in het oog van Khalid Oubaha, maar ja wie controleert dat nou? Zo houd je nog tenminste nog wat euri`s over voor de nodige pullen op Het Foute Oktoberfest begin oktober.   

Ook voor niks was het GrondFest, het Nijmeegse Democratiefestival, dat met tal van activiteiten tot doel had de democratie dichter bij de mensen te brengen, duidelijk te maken hoe de democratie werkt en de kloof tussen burger en overheid te dichten.

Dit feestje van de democratie, volledig gefinancierd met subsidies van rijk, provincie en gemeente, verwachtte jaarlijks tienduizenden bezoekers. Het heeft slechts twee edities gehaald: in 2019 en 2022. Nu trekt CDA-minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wegens gebrek aan belangstelling de stekker uit de landelijke subsidiepot en daarmee uit het hele feestje.

Eén miljoen euro belastinggeld besparen voor een festival met hooguit 6000 bezoekers, scheelt toch een hele slok op de borrel.
Maar ja, belastinggeld over de balk gooien is ook aan de orde van de dag en democratie mag wat kosten.

Hoe zou dat gebrek aan belangstelling voor GrondFest nou komen? Vinden we onze democratie niet meer belangrijk? Natuurlijk wel. Democratie betekent vrijheid en die krijg je niet voor niets. Wat dat betreft leert Poetin ons een harde les.

Maar wie snapt de spelregels van onze democratie nog? En hoe democratisch zijn onze democratisch gekozen politici nou echt? Zitten ze er voor de burger of vooral voor zich zelf? Wat weten ze nog voor elkaar te krijgen? Beslissingen pakken verkeerd uit. Elke dag komen er nieuwe problemen bij, terwijl oplossingen voor de bestaande vooruit worden geschoven. Het lijkt wel of er niets meer goed gaat in ons gave landje.

Het vertrouwen in de politiek is nog nooit zo laag geweest. Mensen worden er moedeloos van. Hoe leuk je het ook maakt, met een gratis  tweedaags democratiefestivalletje krijg je dat vertrouwen niet terug.
Misschien zouden de volksvertegenwoordigers eens wat beter moeten luisteren naar de mensen en hun eigen gelijk wat meer ter discussie kunnen stellen.

Heel bont maakt ons eigen GroenLinks het, die voor de eigen achterban een training aanbiedt `hoe om te gaan met rechtse meningen op feestjes’ in dit rechtse land. Hoe reageer je op de meest onaardige en soms zelfs onware standpunten en hoe kun je mensen tegelijkertijd mogelijk overtuigen van een GroenLinkse blik op zaken, zonder de sfeer  te bederven?`

Oei, ik schrik vooral van het woord `overtuigen`. Betekent dat niet dat het GroenLinkse standpunt het enige juiste is en dat deze partij de absolute waarheid in pacht heeft? Als je je in vroeger tijden niet tot de waarheid bekeerde, werd er gedreigd met hel en verdoemenis en stond de inquisitie klaar om je een kopje kleiner te maken.

Raar dat de achterban voor het overbrengen van de partij-ideologie op feestjes een speciale training nodig heeft. Anders loert het gevaar dat met hun ideeën de sfeer bedorven wordt en ze niet meer welkom zijn. Riekt wel naar ouderwets missie- en zendingswerk. Wie zit daar nu nog op te wachten?

En ik maar denken dat het bij feestjes om de gezelligheid gaat. Als het politieke discussiebijeenkomsten worden is de lol er zo af.
Morgenavond vindt de training plaats in restaurant Blixem en dan weten we hoe GroenLinks dit varkentje gaat wassen.

Ik hoop voor die partij dat ze zichzelf daarbij niet in de vingers snijdt en  naar de bliksem gaat. Ga gewoon feestvieren en laat de politiek thuis. Beetje JOMO `joy of missing out`, kan geen kwaad. Jullie missen niks en de feestvierders jullie ook niet!

Trouwens, als het bier is in de man, is de wijsheid in de kan! Toch?

Meer lezen van Carolus? Lees hier zijn vorige column.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen