Wordt jouw buurtgenoot de Nationale Buurheld van het Jaar 2023?

Van onze redactie
23 mei 2023

Wie wordt de nieuwe Nationale Buurheld van het Jaar? Voor deze titel werden bij de voorgaande edities honderden genomineerden uit hele land voorgedragen. Mensen die zich inzetten voor de buurt en altijd klaarstaan voor hun buren.

Of het nou is om te helpen klussen, nooit te beroerd zijn om hun grasmaaier uit te lenen of omdat ze altijd in zijn voor een praatje of persoonlijk contact. Vandaag start officieel ook de nominatieronde voor de 2023-editie en kan iedereen tot en met zondag 4 juni zijn of haar Buurheld voordragen via www.buurheld.nl.

Nationale Buurheld van het Jaar is een initiatief van woningverhuurder Heimstaden, maar ook niet-huurders van de organisatie kunnen een genomineerde voordragen. De prijs werd in eerste instantie tijdens de coronapandemie in het leven geroepen om mensen op te roepen een beetje op elkaar te letten. De campagne was zo’n groot succes dat Nationale Buurheld ook na het aflopen van de pandemie werd voortgezet. Dit is de derde keer dat de actie wordt georganiseerd.

In het zonnetje zetten
Winnaar en Nationale Buurheld van het Jaar 2021 Karel Turkesteen werd genomineerd door zijn buurvrouw Anja Lorié omdat hij altijd klaarstaat voor zijn buren. Zo hielp hij buren die dat zelf niet meer kunnen bij het boodschappen doen, hield hij de omgeving rondom hun wooncomplex schoon en zette hij zich in voor de bewonerscommissie. In 2022 ging de titel naar Meltem Tamzok,  die werd voorgedragen vanwege haar werk bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), waar ze een verbindende rol speelt in de Molenwijk (in Amsterdam-Noord).

“Buurhelden zijn mensen die altijd voor de buurt klaarstaan,” zegt Anne van Herwijnen, hoofd marketing van Heimstaden Nederland. “Uit voorgaande edities blijkt dat ze dit zelf vaak de normaalste zaak van de wereld vinden. Met deze campagne geven we buren daarom de kans om te laten zien dat hun inzet wel degelijk bijzonder en is wordt gewaardeerd. We willen Buurhelden in het zonnetje zetten en mensen inspireren met de prachtige verhalen van anderen.”

Nomineren en stemmen
Iedereen kan een Buurheld nomineren via de website buurheld.nl. Dat kan tot en met 4 juni 2023. Daarna worden drie finalisten geselecteerd die doorgaan naar de stemronde die van 7 tot en met 28 juni plaatsvindt. Op 5 juli wordt dan bekendgemaakt wie zichzelf dé Nationale Buurheld van het Jaar 2023 mag noemen. Naast de titel krijgt de uiteindelijke winnaar een straatfeest met catering en muziek. Zowel de uiteindelijke Nationale Buurheld van het Jaar als degenen die hem of haar nomineert winnen daarnaast een vrije te besteden waardecheque.

Op de foto: Nationale Buurheld van het Jaar 2022 Meltem Tamzok (rechts) en Geerte van Beers, die haar nomineerde..


Dit bericht delen:

Advertenties