NEC verliest laatste thuiswedstrijd van het seizoen

Van onze redactie | Foto's: Broer van den Boom / Geert Timmer
21 mei 2023

NEC heeft haar een-na-laatste wedstrijd van het seizoen verloren van AZ. De halve finalist van de Conference League was met 0-3 te sterk in Nijmegen. NEC eindigde de wedstrijd met tien man, nadat Dirk Proper in de slotfase met rood van het veld moest vertrekken.

De formatie van trainer Rogier Meijer kende een aantal (noodgedwongen) wijzigingen. Een griepgolf teisterde de Nijmeegse selectie en de nasleep was vanmiddag zichtbaar in de basiself. Nany Dimata en Iván Márquez namen plaats op de reservebank, Elayis Tavsan was er wegens een blessure helemaal niet bij. Hun plekken werden ingenomen door Pedro Marques, Joris Kramer en Anthony Musaba.

Het publiek in het Goffertstadion veerde al na twee minuten op, nadat Marques een mogelijkheid kreeg na voorbereidend werk van Souffian El Karouani. De linksback snelde zijn tegenstander voorbij, gaf de bal goed voor, waarna de Portugese spits net niet genoeg richting aan zijn inzet kon meegeven. In de 29e minuut van de wedstrijd kwamen de bezoekers echter op voorsprong. AZ-aanvaller Jesper Karlsson schoot de bal vanaf de rand van het zestienmetergebied hard achter NEC-doelman Jasper Cillessen. Zes minuten later sloeg de Zweedse buitenspeler opnieuw toe, maar dat doelpunt werd door de VAR afgekeurd wegens buitenspel. Een minuut voor het einde van de eerste helft verdubbelde AZ alsnog de voorsprong. Dit keer was het AZ-aanvoerder Jordy Clasie die voor de 0-2 zorgde. Met deze tussenstand gingen beide teams aan de thee.

Kort na rust was het opnieuw raak voor AZ. Jesper Karlsson tekende alsnog voor zijn tweede doelpunt van de middag, door een voorzet van Vangelis Pavlidis in het Nijmeegse doel te volleren. NEC creëerde in het restant van de tweede helft via Marques nog wat kleine kansen, maar groot gevaar bleef uit. Tien minuten voor het einde van de wedstrijd kwam de ploeg van Meijer tot slot van rekening met tien man te staan. Een overtreding van Dirk Proper werd door de VAR omgezet in een directe rode kaart.

NEC speelt volgende week zondag haar laatste duel van het seizoen, in een uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard.