Muurschildering 'Wonen aan de Limes' op Estelgebouw

Van onze redactie
20 mei 2023

De street art-kunstenaar Sander Dolstra heeft in de week van Hemelvaart het eerste deel van de beschildering van de achterwand van de noordelijke overhang van het Estelgebouw op de Hunnerberg afgerond. Het bijzondere is dat de ondergrond van betonplaten met grint het geheel een effect geven van een mozaïek. Hetgeen uitstekend past bij het thema 'Leven aan de Limes'.

Met de schildering wordt verwezen naar de Romeinse geschiedenis in de nabijheid van deze locatie vlak bij een legerkamp, een amfitheater en de daaromheen liggende nederzetting. Archeologisch onderzoek voorafgaand aan de bouw van het Estelgebouw toonden o.a. Romeinse wegen, bebouwing en graven op deze plek aan. Via diverse symbolen in de schildering wordt verwezen naar de graven, de spelen in het amfitheater en het leven rond het legerkamp.

De muurschildering is een onderdeel van het project Waalpaintings (waalpaintings.nl). Het project stelt zich ten doel om de rijke, maar vaak niet langer zichtbare stadsgeschiedenis van Nijmegen weer zichtbaar te maken in een serie muurschilderingen. Deze historische street art wordt gerealiseerd door kunstenaars uit de regio op locaties in de binnenstad die een directe verbinding houden met de getoonde historische verhalen.

De muurschilderingen worden met elkaar verbonden door een wandelroute. Op deze manier fungeert de serie als een soort prentenboek van de Nijmeegse geschiedenis. Via QR-codes gekoppeld aan de website van het project zullen wandelaars geïnformeerd worden over de historische verhalen achter de muurschilderingen, het artistieke proces van de kunstenaars, en de sponsoren die hebben bijgedragen aan het weer tot leven wekken van de stadsgeschiedenis.

De kunstenaar Sander Dolstra maakt sinds 2012 muurschilderingen. Met de spuitbus als voornaamste medium realiseert hij de wensen en de visie van opdrachtgevers en maakt hij graffiti en street art toegankelijk voor iedereen. Na zijn studie aan de kunstacademie doet hij dit werk full-time. Sinds enige tijd is Sander zijn eigen stijl aan het ontwikkelen en maakt hij naast muurschilderingen ook autonoom werk. (sanderdolstra.com)

Sander had heel veel belangstelling tijdens zijn schilderwerk langs de wandelroute bij Estel en ontving daarbij ook veel lof. De pilaren voor de muurschildering worden na de bouwvakvakantie opgeknapt, waarna Sander daar zijn kunstwerk kan afmaken.  

   


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024