Waalstrandjes vrij van zwerfafval dankzij sporters en studenten

Van onze redactie
15 mei 2023

Afgelopen weekend staken 40 vrijwilligers van Nijmeegse sportverenigingen de handen uit de mouwen voor zwerfafvalvrije Waaloevers. De rivier lag er zaterdagochtend op haar mooist bij, in een stralende lentezon. Een uitgelezen moment om zwerfafval op te ruimen op de strandjes en langs de oevers van de rivier.

Vrijwilligers
Op 13 mei startte de actie bij Café de Zon, waar de vrijwilligers een lekkere kop koffie en een gevulde koek kregen om daarna met volle energie aan de slag te gaan. De vrijwilligersgroep bestond uit leden van NSVV Heyendaal, NSVV FC Kunde, NSVV Keizerstand Kannibalz, Popkoor The Anthony Singers en Floorball Flames. Mede dankzij het mooie weer gingen de opruimers goedgehumeurd aan de slag. De gemeente geeft deelnemende verenigingen een vergoeding voor de clubkas, als dank voor hun inzet.

Zwerfafval
De DAR zorgde ervoor dat de vrijwilligers voorzien werden van afvalknijpers, vuilniszakken en hesjes. In enkele uren ruimden ze in 5 verschillende gebieden alles op wat ze aan afval tegenkwamen. Dat was veel recreatieafval, maar ook autobanden, vistouw, en gedumpt huisraad. Veruit het meest gevonden materiaal was plastic. Het ingezamelde afval werd door Rijkswaterstaat opgehaald en verwerkt.

Schone Rivieren
Het is de vijfde keer dat vanuit Schone Rivieren in Nijmegen een opruimactie plaatsvond. Deze actie werd gecoördineerd door IVN Gelderland. Ook in veel andere gemeenten in Gelderland wordt twee keer per jaar een opruimactie georganiseerd. Binnen het project Schone Rivieren zijn niet alleen vrijwillige opruimers actief, maar ook 'rivierafvalonderzoekers'. Zij onderzoeken de samenstelling van het zwerfafval langs de Nederlandse rivieren. Met deze informatie is het onder meer mogelijk om afvalbronnen te traceren en met betrokken bedrijven, lokale partijen en overheden naar oplossingen te zoeken. Zo wil Schone Rivieren, samen met partners als Rijkswaterstaat, provincie en gemeenten, de aanvoer van zwerfafval bij de bron aanpakken. Schone Rivieren is een initiatief van IVN Natuureducatie en Stichting de Noordzee.

Meer weten over Schone Rivieren? Kijk op www.schonerivieren.org.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen