Nijmeegse Siety met chronische darmziekte beklimt de Grossglockner

Van onze redactie
12 mei 2023

Eind juni 2023 beklimt Siety Gerrits (Koningsdaal, Nijmegen, 38 jaar) samen met 13 andere mensen, die net als zij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebben, de Grossglockner (3798 meter), de hoogste berg van Oostenrijk.

Deze berg beklimmen is al een flinke kluif voor mensen zonder deze chronische ziekten, die ook wel IBD (Inflammatory Bowel Disease) worden genoemd. Mét IBD is het een nog grotere uitdaging vanwege de onvoorspelbaarheid van IBD, en symptomen zoals vermoeidheid, diarree en buikpijn. Siety: ‘Ik wil laten zien dat ik ondanks mijn colitis ulcerosa, deze uitdaging aankan!’

Voordelen gezonde leefstijl
Siety was meteen enthousiast toen zij een jaar geleden de oproep voor Expeditie IBD las in het magazine van patiëntenorganisatie Crohn & Colitis NL. Zij werd uit de ruim 80 aanmeldingen gekozen en traint inmiddels 4 keer in de week, oa. bij Nyma outdoor gym onder de oversteek. ‘Het doel van de reis is het promoten van een gezonde leefstijl. Ik zit nu al lekkerder in mijn vel, dus ik ervaar de voordelen er inmiddels van. Sinds 2004 heb ik Colitis Ulcerosa, ik leef al langer met, dan zonder deze ziekte. Door sportieve activiteiten merk ik dat ik zowel geestelijk als lichamelijk mijn ziekte beter kan accepteren en verdragen. Bewegen maakt mijn hoofd leeg en dat werkt. Ik wil anderen laten zien dat je, ondanks IBD, alles aankan. Ook de berg!’

Doelen bereiken
Maag-, Darm-, Leverarts Vincent de Jonge van het Albert Schweitzer ziekenhuis, benaderde patiëntenorganisatie Crohn & Colitis NL vorig jaar met zijn idee om met een groep patiënten de Grossglockner te beklimmen. Menne Scherpenzeel, directeur van Crohn & Colitis NL, was meteen enthousiast en klimt net als De Jonge, zelf ook mee. De MDL-arts organiseerde al vaker sportactiviteiten voor IBD’ers: ‘Mensen met IBD zijn gewoon mensen, die ondanks de ziekte hun doelen kunnen bereiken. We willen met deze expeditie laten zien dat ze de controle over hun leven terug kunnen nemen.’ Uit onderzoek blijkt dat voldoende bewegen de kwaliteit van leven verhoogt. Ook heeft het een positief effect op stemming, zelfvertrouwen, slaap en energie. Voldoende bewegen helpt bovendien om je mentaal beter te voelen.

Leefstijlevents
De deelnemers aan Expeditie IBD halen met hun beklimming geld op. Met het opgehaalde geld organiseert Crohn & Colitis NL drie leefstijlevents. Deze events zijn voor iedereen met IBD die meer wil weten over een gezonde leefstijl. Scherpenzeel: ‘Kortom, we willen zoveel mogelijk mensen met IBD laten genieten en kennismaken met de voordelen van een gezonde leefstijl.’ Steun Siety en Expeditie IBD: crohn-colitis.digicollect.nl/crohn-colitis-nl-expeditie-ibd)

Over IBD
Op donderdag 19 mei 2023 is het Wereld IBD Dag. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de chronische darmontstekingsziekten colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. In Nederland kampen zo’n 90.000 mensen hiermee, ofwel 1 op de 200 mensen. Deze ziekten, die je meestal op jonge leeftijd krijgt - ook wel Inflammatory Bowel Disease (IBD) genoemd - zijn zeer ingrijpend. Symptomen als hevige buikpijn, vermoeidheid en diarree zorgen bij mensen met IBD voor allerlei uitdagingen gedurende hun leven.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen