Duitse onderzeeboot U-17 aan Waalkade trekt veel bekijks

Van onze redactie
11 mei 2023

Vanaf vandaag, tot morgenochtend, ligt de Duitse onderzeeboot type 206 U-17, uit de jaren '70, aan de Waalkade. Morgenvroeg vaart de ponton met daarop de boot om 6.00 uur weg.

De onderzeeboot heeft als eindbestemming het Technik Museen in Sinsheim, ten noordwesten van Stuttgart. Het transport van de boort wordt verzorgd door Koninklijke Van der Wees Groep. De reis begon in Kiel, waar de onderzeeboot door de Duitse werf tkMS werd voorbereid op de reis. Via het Kielerkanaal en de Noordzee arriveerde het transport in Nederland.

De onderzeeboot wordt morgenvroeg verder vervoerd over de Waal en vervolgens via de Rijn Duitsland in. Op 21 mei moet de U-17 bij het Technik Museum in Speyer aankomen. Daar zal het een jaar blijven voor het naar het museum in Sinsheim gaat.

De onderzeeboot van het type 206 is een kleine model onderzeeboot, maar is toch 48 meter lang, 4,6 meter breee en heeft een waterverplaatsing van 500 ton. De beperkte grootte van dit type onderzeeboten had nadelen; de bemanningsleden hadden geen eigen bed, maar er werd door twee personen om beurten in geslapen. Een voordeel was dat deze boten in de ondiepe Oostzee op veel plaatsen konden opereren; ook in waterdieptes van slechts 20 meter en minder deden zij hun operaties. Ook waren deze kleine boten goed manouvreerbaar.

De Duitse onderzeeboten richtten zich tijdens de Koude Oorlog op het vergaren van inlichtingen over eenheden van de Sovjetmarine in de Oostzee. Toch kon dit type meer. Zo is de U-17 uit 1973 de eerst naoorlogse onderzeeboot die de Atlantische Oceaan overstak en opereerde deze boot, na aanpassingen, in de Middellandse Zee. De boot is in 2010 uit dienst genomen.


Dit bericht delen:

Advertenties