Kunst op de Kast Expositie: Helen Arenz bij ZaadeL Makerij

Van onze redactie
7 mei 2023

Kunst op de Kast Expositie Helen Arenz
ZaadeL Makerij, Nijmegen - 12 mei t/m 5 juli 2023
'Volle maan'
Fotografie van Helen Arenz

Ruim dertig werken van de Nijmeegse fotograaf Helen Arenz worden van 12 mei tot en met 5 juli tentoongesteld bij creatieve smeltkroes ZaadeL Makerij in Nijmegen-Oost. In de expositie Volle maan geeft Arenz zichzelf bloot zonder dat zij zelf expliciet te zien is. Haar zelfportretten zijn sferische, vaak nachtelijke weergaven van landschappen, bomen en dieren die een persoonlijk proces van verandering en bevrijding symboliseren. Naast een veelzijdige loopbaan waarin Arenz anderen in hun kracht zet, geeft het maken van foto’s haar de mogelijkheid haar eigen ruimte te pakken. De fotografie laat haar helen, plaatst pijn in perspectief en ontwikkelt haar zelfbeeld. Bij ZaadeL Makerij toont Arenz niet alleen haar foto’s, maar ook zichzelf.  

Samenbrengen

Vanuit haar nieuwsgierigheid naar mensen en andere culturen, haar afkeer van ongelijkheid en haar liefde voor ontmoeten en eten was Helen Arenz (Schiedam 1969) in 2007 één van de oprichters van Wereldkoks, een praktijkschool voor nieuwkomers die hun talenten inzetten om taal en andere competenties te leren en samen te koken. In 2011 kwam daar The Learning Factory uit voort. Sinds 2022 is Arenz betrokken bij het cultuurprogramma van de Internationale Schakelklas aan het Rijn IJssel in Arnhem. Van 2014 tot en met 2019 studeerde ze aan de Amsterdamse Fotoacademie. Met haar afstudeerproject Illusie of werkelijkheid? zette zij de toon voor haar fotografie. 

Volle maan

Vanaf het allereerste begin vormen bomen een belangrijk onderdeel van Arenz’ fotografie. Ze is graag in het bos, zeker ’s nachts, waar ze zich omgeven weet door deze bakens van standvastigheid. Met haar foto’s van reeën wil ze juist de veranderlijkheid en vluchtigheid van het leven vastleggen. In het schijnsel van de maan vangt Arenz ze met haar infrarood-camera en laten ze een witte vlek achter op beeld. “Wat we zien zijn slechts schaduwen van de werkelijkheid en we zijn ons daar niet eens van bewust. Dat is wat ik wil dat mijn foto’s tonen, een intiem beeld waar we ons heel dichtbij voelen maar waarvan we nooit precies weten of het de werkelijkheid is of een projectie van onze verbeelding." Met haar imposante en meer dan levensgrote foto De ontdekking van de hemel uit 2019 laat Arenz ons meer zien dan wat is afgebeeld. In de mystieke toets zit ook zijzelf besloten, evenals de kijker die het beeld in zich opneemt. Zowel haar analoge als haar digitale foto’s tonen verschillende lagen. In Arenz meest recente werk komen die lagen samen, alsof het beeld dat ze van zichzelf heeft nu eindelijk samenvalt met wie ze wil zijn. Ze staat in haar kracht, zoals de volle maan het licht van de zon maximaal weerkaatst.

Opening & ZaadeL-borrel 12 mei 2023

Op vrijdag 12 mei 2023 opent de tentoonstelling Volle maan – Fotografie van Helen Arenz. Na de inloop met een welkomstdrankje is er om 17.30 uur een introductie door Ingeborg Laninga, eigenaar van ZaadeL Makerij, en draagt kunsthistoricus Karin van Lieverloo haar reflectie op het werk van Helen Arenz voor. Daarna is de ruimte voor inspirerende ontmoetingen en overpeinzingen bij de tweemaandelijkse ZaadeL-borrel voor makers, kijkers en dromers (entree gratis).

Tentoonstelling Volle maan - Fotografie van Helen Arenz
ZaadeL Makerij, Coehoornstraat 71, Nijmegen
12 mei t/m 5 juli 2023

Openeningstijden:
Dinsdag t/m zaterdag van 10:00 – 17:00 uur en op donderdag tot 20:00 uur

Kunst op de Kast

Kunst verrast, kunst verbindt. Dat is het motto van de exposities bij ZaadeL Makerij, een creatieve broedplaats in het centrum van Nijmegen waar veel moois te maken en te zien is. Het tentoonstellingsproject Kunst op de Kast, een samenwerking van cultureel ondernemer Ingeborg Laninga en kunsthistoricus Karin van Lieverloo, geeft ruimte aan de ontmoeting met kunst en kunstenaars. Om de twee maanden presenteert Kunst op de Kast een kunstenaar die opvalt door zijn of haar artistieke ideeën, inspirerende werk of bijzondere verhaal. Op een kast in het hart van ZaadeL Makerij, te midden van de bedrijvigheid van atelier, winkel, werkplaats, kapper en nailartstudio, maken bezoekers kennis met de kracht en het effect van uiteenlopende kunstuitingen. Kunst op de Kast verwondert, geeft te denken, laat genieten. En Laninga en Van Lieverloo zijn nieuwsgierig naar wat het in beweging zet.

ZaadeL Makerij
ZaadeL Makerij is één groot atelier. Met een cursusruimte voor teken- en schilderlessen, een metaalwerkplaats, een kniphoek voor haar & styling en een nailartstudio. Ook vind je er kunst, design & mode van (lokale) ontwerpers en vintage- en tweedehands kwaliteitskleding. Vanuit verschillende creatieve disciplines wil ZaadeL Makerij de wereld een klein beetje mooier maken. Kunst is hierbij een verbindende factor. Ingeborg Laninga is de eigenaar en oprichter van ZaadeL Makerij en initiator van Kunst op de Kast. Sinds 2013 zoekt zij expliciet de samenwerking met collega-kunstenaars en kunstliefhebbers, waaruit steeds nieuwe ideeën en projecten ontstaan.

www.zaadel.nl

KaaT | Kunst & teksT
Karin van Lieverloo is kunsthistoricus, auteur en tentoonstellingsmaker. Zij maakt exposities en schrijft en spreekt over kunst. Woord en beeld brengt zij samen om een beroep te doen op één van de belangrijkste menselijke vermogens: de verwondering. Elke editie van Kunst op de Kast schrijft zij een column als neerslag van haar toespraak tijdens de vrijdagmiddag-openingsborrel.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen