Nijmeegse Kiwanis overhandigen cheque aan speeltuin 't Kraaiennest in Bottendaal

Tekst: Karel Hermsen | Foto`s: Guus te Meerman
26 april 2023

Serviceclub Kiwanis maakte gisteravond de medewerkers van 'Kraaiennest' erg blij met een cheque van maar liefst €41.250,- voor de realisering van hun plannen om de speeltuin in Bottendaal nog toegankelijker te maken voor gehandicapte kinderen.

De cheque werd uitgereikt op een informatieve bijeenkomst voor leden, vrienden en belangstellenden van de Kiwanis waar ook de toekomstvisie van de Nijmeegse afdeling werd toegelicht.

Kiwanis Nijmegen bestaat inmiddels 39 jaar. Initiatiefnemers Dirk Bras en Clemens Teewissen kostte het in 1984 weinig moeite om een groep kerels warm te krijgen die de internationale doelstellingen van de Kiwanis `fun, friendship en fundraising` ook in Nijmegen handen en voeten te geven.

Natuurlijk springen daarbij de talloze acties om geld in te zamelen voor `het goede doel` het meest in het oog. Wat de Kiwanis onderscheid van andere serviceclubs is dat al die acties uitsluitend bestemd zijn voor kinderen. Het wereldwijde motto is dan ook `serving the children of the world, het dienen van kinderen over de hele wereld.` Dirk Bras: `Na Unicef komen de Kiwanis.`

De Nijmeegse club, gemiddeld zo`n 25 man, haalde in haar bestaan tot op heden met haar acties ruim € 700.000,- bij elkaar die ten goede kwamen aan zo`n 75 regionale, enkele internationale maar toch vooral Nijmeegse organisaties. Los daarvan zijn de Kiwanis ook niet te beroerd om hun handjes te laten wapperen en wordt er driftig geschilderd, gekruid en gespit.

Bras vervolgt: `Maar in het bedenken, opzetten en uitvoeren van al die acties gaat heel wat tijd zitten. Veel jongere mensen komen juist tijd tekort. Daarnaast slaat de vergrijzing toe. Op dit moment telt de club nog 17 actieve leden en die willen graag op de huidige voet verder, maar de last en tijddruk wordt wel steeds zwaarder. En naast fundraising zijn er ook nog de onderlinge gezelligheid en vriendschap die we koesteren. Op informele momenten ontstaan vaak de mooiste ideeën.`

Banketbakker Goos Jan Looijenga onderstreept dat. `De Kiwanis vroegen mij of ik medewerking wilde geven aan hun kerststollenactie. Personeel hoefde ik niet te leveren. Het meeste werk deden ze zelf wel. Tijdens het kneden van de broden vlogen er met veel humor allerlei Kiwaniverhalen over de tafel. Hartstikke leuk. Ik heb me toen verdiept in de organisatie en ben uiteindelijk lid geworden.`

Voorzitter Fons van der Logt legt uit waar de club naar toe wil: `Het zou mooi zijn als er om de harde kern een schil, zeg maar vriendengroep komt die niet voor het volledige lidmaatschap kiest, maar bereid is de  schouders onder specifieke acties te zetten. En de gezellige avonden? Kies maar. Misschien komt dan het lidmaatschap vanzelf.`

Als je wilt weten waar de Kiwanis het voor doen, moet je luisteren naar de verhalen van mensen uit organisaties die de Kiwanis hebben ondersteund. En die waren er: het Amalia Kinderziekenhuis, de Radboud TV Studio, atletiekvereniging Cifla en Stichting Kinderdroomwens.

Of het nou gaat om apparatuur waarmee doodzieke kankerpatiëntjes in de Radboudstudio filmpjes kunnen maken, de racerunnerstoestellen van Cifla waarmee zwaar gehandicapte kindern ineens kunnen lopen of die ene, vaak laatste wens in vervulling zien gaan.

De boodschap is duidelijk. Zonder jullie lukt het niet. De overheid zorgt voor de basisvoorzieningen, maar voor dat kleine beetje extra waarmee kids ook kunnen glunderen zijn serviceclubs zoals de Kiwanis  onontbeerlijk.

Dat gebeurt nou in de Bottendaal. Het bedrag van € 41.250 is een totaalbedrag van de Kiwanis, Stichting het gehandicapte Kind en het Samen Speel Fonds.

De Kiwanis komen kruien.


Dit bericht delen:

Advertenties