Drie nieuwe podia Vierdaagsefeesten, maar geen invulling Plein 1944 dit jaar

Van onze redactie
25 april 2023

Het Joris Ivensplein wordt ingevuld door het team achter Crotona, die het plein omdopen tot ‘The Outdoor Club’. Voor het eerst verschijnt een klein podium voor het Besiendershuis aan de Waalkade. Op het Mariënburgplein is een muziekpodium vanuit LUX terug van weggeweest.

Geen podium op Plein 1944
Helaas heeft Plein 1944 (archieffoto hierboven door Jan Willem de Venster) op het laatste moment besloten geen podium te organiseren dit jaar. Joost Eickmans, organisator: “We hebben vanuit De Dromaai een aantal prachtige edities van de Vierdaagsefeesten op Plein 1944 mogen organiseren. We hebben echt fantastische herinneringen aan artiesten als De Staat, Kensington, The Dirty Daddies, Davina Michelle en Navarone. We vinden het dan ook jammer dat we de pauzeknop hebben moeten indrukken. Echter, de kosten stegen de laatste jaren helaas harder dan de inkomsten. Op dit moment zijn we met andere Nijmeegse partijen aan het bekijken of we er vanaf volgend jaar wel weer een groot livefeest van kunnen maken, maar daar zal wel wat voor moeten gebeuren. We hopen dat de betaalbaarheid om grote live-acts te programmeren zo snel mogelijk wordt verbeterd. Concurrentie door verkoop van drank vanuit de gevel en blikverkoop uit de supermarkt is nu echt een groot probleem, naast stijgende organisatiekosten. We hopen dat de gemeente Nijmegen hiermee aan de slag gaat, zodat we in de toekomst weer feest hebben op Plein 1944!”

Joris Bouwmeister, directeur-bestuurder Stichting Vierdaagsefeesten: “We betreuren het dat het dit jaar niet gelukt is om weer prachtige programmering neer te zetten op Plein 1944. We onderkennen de problemen die worden genoemd. Het organiseren van een open en gratis toegankelijk evenement zoals Vierdaagsefeesten is juridisch echter complex. We gaan dit jaar nog beter aan het publiek uitleggen hoe belangrijk het is dat zij hun drankje aan de bar kopen. Voor organisatoren gaan de kosten voor de baten uit. Dat zal met consumptieverkoop en goed (festival)weer terugverdiend moeten worden, en het is lang niet altijd vanzelfsprekend dat dat ook lukt. Samen met de gemeente gaan we ook nadrukkelijker handhaven op gevelverkoop: verkoop vanuit een horeca-of winkelpand, puur gericht op voorbijgaand publiek, is niet toegestaan. Voor de komende editie is het te laat om de inschrijving voor Plein 1944 te heropenen voor andere organisatoren. Uiteraard hopen we dat er volgend jaar weer een mooi podium staat!”

Joris Ivensplein wordt The Outdoor Club
Stichting Vierdaagsefeesten is verheugd een nieuwe organisator te verwelkomen op het Joris Ivensplein (archieffoto hierboven door Marcel Krijgsman). Ritchie van de Graaf, organisator van Crotona, licht toe: “We brengen een muzikale beleving waar saamhorigheid, clubcultuur en kwaliteitsmuziek om op te dansen samen komt. Crotona is uitgegroeid tot een enorme community waar mensen zichzelf kunnen zijn, waar ze houden van muziek en graag mee worden genomen in een adembenemende show. En waar Crotona een house event is, gaan we op Vierdaagsefeesten verder dan dat en heten we ons publiek graag welkom bij ‘The Outdoor Club’, met verschillende genres en clubconcepten.”

Verwacht een dansclub in de buitenlucht met een divers dag- én avondprogramma, met onder andere Crotona, Verboden Te Dansen, The Set en Speeltuin. “Speciaal voor Soepele Swingers en Radicale Ravers, van alle leeftijden en voor iedereen. Cocktails, lachende gezichten, een adembenemende show en kwaliteitsmuziek om op te dansen: dat is The Outdoor Club deze Vierdaagsefeesten op het Joris Ivensplein.”

Más Summer Vibes
Braseria Más & Gastrobar de Kade slaan de handen ineen om het pleintje voor het Besiendershuis aan de Waalkade te voorzien van ruime terrassen mét entertainment: Más Summer Vibes. Verwacht een relaxte loungesfeer met swingende jazz, soul, blue grass, latin en straattheater. Organisator Bjorn van de Brug: “Wie wil er nu niet dat zomerse gevoel krijgen op een unieke plek? We maken van deze prachtige historische locatie een fijne lounge area, zodat er ook vóór 20.00 uur al van alles te beleven is aan de Waalkade!”

Holy Ground op het Mariënburgplein
Op het Mariënburgplein (archieffoto hierboven door Jan Willem de Venster) is het dit jaar niet alleen ’s middags genieten van spelletjes, workshops en voorleessessies voor het hele gezin, ook keert het muziekpodium er terug in de avond. LUX presenteert dan een fijne variatie aan rootsmuziek zoals soul, gospel, reggae, blues, funk, jazz en rockabily. Joes Stiphout, organisator: “Dit doen we met het thema ‘Holy Ground’, gebaseerd op het feit dat LUX gebouwd is op de begraafplaats van de Kapel. We eren de ‘heilige grond’ tijdens de Vierdaagsefeesten door middel van muziek, visuals, horeca en ludieke elementen die het thema versterken.”

De eerste namen van het Mariënburgplein werden al bekend gemaakt en zijn te vinden op de website van Vierdaagsefeesten. Een deel van de programmering die voorheen te vinden was op Plein 1944 heeft, evenals een aantal levensliedzangers die je voorheen hoorde op het Joris Ivensplein, een plek gevonden op een van de vele andere podia van Vierdaagsefeesten. Bekijk www.vierdaagsefeesten.nl voor het programma tot nu toe.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen